Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Miljardentekort bij grootste woningcorporatie van Nederland

Woningcorporatie Vestia komt miljarden tekort om haar crediteuren gerust te stellen. Foto NRC / Rien Zilvold

De grootste woningcorporatie van Nederland komt miljarden tekort om haar crediteuren gerust te stellen. Het Rotterdamse Vestia krijgt het niet meer voor elkaar leningen af te sluiten om geld over te maken aan banken als zekerheid.

Diverse bronnen bevestigen naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad dat het om ‘enkele miljarden’ gaat die Vestia tekort komt. De negatieve balans zou zijn veroorzaakt door de extreem lage rente van 2 procent. De corporatie voelt dit vooral op haar zogenoemde derivatenpositie: een portefeuille van beleggingen die hun waarde ontlenen aan de prijs van een ander product zoals olie of aandelen.

Update 16.00 uur: Vijf woningcorporaties willen financieel garant staan om de grootste corporatie van Nederland, Vestia in Rotterdam, te redden. Dat hebben bronnen aan NRC Handelsblad bevestigd. Lees het artikel hier.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de afgelopen dagen met enkele andere partijen betrokken bij ‘koortsachtig topoverleg’ om tot een oplossing te komen, zegt dat Vestia de afgelopen maanden meerdere keren een lening afsloot om de banken gerust te kunnen stellen. Dat lukt nu niet meer. Directeur-bestuurder Erik Staal van de woningcorporatie wordt volgens het dagblad waarschijnlijk op een zijspoor gezet.

Vestia zou de veelvuldig afgesloten leningen hebben afgedekt met derivaten. Die portefeuille verdubbelde van 2009 op 2010 naar bijna 10 miljard euro. Het gebruikmaken van derivaten is geen zeldzaamheid in de branche van woningcorporaties. Niet uitgesloten is dat meerdere van hen in de problemen gaan komen. Vestia is goed voor 89.000 woningen in Nederland; in 2010 leverde het 1.177 nieuwe huizen op.