'Leids gemeentearchief schendt auteursrecht van freelancers'

Het Regionaal Archief Leiden (RAL) overtreedt de auteurswet. Dit vindt Lira, de auteursrechtorganisatie voor schrijvers. Het RAL heeft een online archief van regionale kranten, waaronder het Leidsch Dagblad. Volgens Lira heeft RAL geen toestemming van de rechthebbende freelancers.

Het RAL heeft ruim 750.000 pagina’s uit acht regionale kranten, van 1720 tot heden, gedigitaliseerd en online gezet. Lira, in samenwerking met de beeldrechtenorganisatie voor fotografen Pictoright, bood het RAL afgelopen jaar aan om tegen een jaarlijkse vergoeding de auteursrechten voor freelancers af te kopen. Het RAL weigerde dit. Cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan: „Lira vraagt een afkoopsom, maar het is ons volstrekt onduidelijk of dat bedrag wel terecht komt bij de juiste freelancer. Daarom proberen we nu zelf de betrokken freelancers te vinden.”

Dit is tot op heden niet gebeurd, concludeert Hanneke Verschuur van Lira. „We vinden het prima als organisaties zelf de auteursrechten willen regelen, maar dan moeten ze het wel goed doen.” Lira heeft betrokken freelancers gevraagd of het RAL contact met hun heeft opgenomen. „We hebben inmiddels meer dan honderd reacties binnen, en geen van hen heeft iets gehoord van RAL. Het beeld ontstaat dat niemand is benaderd door het RAL”, zegt Verschuur.

Wethouder De Haan zegt dat de gemeente meer doet dan deze auteursrechtorganisatie om de betrokken freelancer te vinden. Tot die tijd is het archief online beschikbaar.

Maar dit is volgens Lira en Pictoright niet de correcte manier. Verschuur: „De auteur of fotograaf moet vooraf toestemming geven.” De Haan vindt dat hierin de wet tekort schiet. „Het is niet te doen om vooraf al die freelancers te benaderen.”

Lira en Pictoright bekijken op dit moment de binnenkomende reacties. Daarna besluiten ze over verdere stappen. „Maar we hopen er nog in goed overleg uit te komen”, aldus Verschuur.