Kwik, Kwek en Kwak bij de politie in Friesland

Het is niet eerlijk: Monique van de Ven debuteert vanavond als Vlielandse huisarts in de speciaal voor haar geschreven dramaserie Dokter Deen (MAX); Willeke van Ammelrooy speelde de titelrol in Beatrix – Oranje onder vuur (VPRO); zelfs de stem van Johanna ter Steege drukt een herkenbaar stempel op Tegenlicht (VPRO) en gisteren een mooie aflevering van Andere tijden (NTR/VPRO) met amateurbeelden uit Nederlands-Indië.

Maar Renée Soutendijk, toch zeker niet de minste Nederlandse filmactrice van de afgelopen decennia, mag de chef en aangever van Wendy van Dijk spelen in de abominabele politieserie Moordvrouw (RTL 4).

Er was enige politieke reuring in de Provinciale Staten van Drenthe over de ondersteuning van de productie door de stichting Marketing Fryslân met ongeveer een miljoen euro uit gelden van de stichting Samenwerking Noord-Nederland. Daar zou tegen pleiten dat het om een commerciële televisieserie ging van Endemol, en wellicht ook dat Drenthe en Groningen weinig profijt zouden trekken van promotie voor Friesland. Ik denk dat er veel betere argumenten te verzinnen zouden zijn om het niet te doen.

Om te beginnen komt de aantrekkelijkheid van Friesland voor toeristen en investeerders wel erg slecht uit de verf. In de aflevering van afgelopen vrijdag zagen we hoe een afperser uit de vastgoedwereld dreigde met aanslagen tijdens de Sneekweek. Daar kon hij veel ellende mee veroorzaken, omdat diverse gasleidingen uit Slochteren dwars door het centrum van Sneek zouden lopen. Verder was de feestelijkheid van het evenement vooral in beeld gebracht door enkele prominente ballonnen.

Zomin als er in Flikken Maastricht (TROS) ook maar iemand met een Limburgse tongval spreekt, zo afwezig is in Moordvrouw de Friese taal, of zelfs maar de neiging om lettergrepen in te slikken. De dialogen zijn überhaupt ongelooflijk oenig. Net als Kwik, Kwek en Kwak roept bij een briefing om de beurt een lid van het politieteam wat er aan de hand is als het budget ons niet toestaat dat zelf te zien. Dit soort mededelingen gaat gepaard met opengesperde ogen en de intonatie van een alarmmelding.

De toename van lowbudgetpolitieseries op de Nederlandse televisie is op zich een aardig fenomeen, net als het versterken van het imago van een bepaalde regio of een meer divers samengestelde politiepopulatie. De gemeente Maastricht betaalt volgens de VARA Gids in het zesde seizoen van Flikken nog 50.000 euro mee plus uitgebreide faciliteiten. Maar mag het dan ook een beetje overtuigend geschreven en geregisseerd worden? De op zichzelf staande lange openingsaflevering van Flikken Maastricht, die zich voornamelijk in Amsterdam en IJmuiden afspeelde, was al ietsje beter.

    • Hans Beerekamp