Kunstrijder Ploesjenko weer beste van Europa

De Winterspelen die over twee jaar in de Russische stad Sotsji worden gehouden inspireren kunstrijder Jevgeni Ploesjenko tot grote daden. De man die na zijn olympische titel bij de Spelen van Turijn (2006) stopte en kort voor de Spelen van Vancouver (2010) terugkeerde met een zilveren medaille, veroverde zaterdag in Sheffield zijn zevende Europese titel.

De 29-jarige Rus had na de verplichte kür 0.09 achterstand op zijn jonge landgenoot Artur Gasjinki. Dat verschil maakte Ploesjenko in de vrije kür ruimschoots goed. Op de muziek Tango de Roxanne blonk hij uit met een viervoudige sprong, wat een persoonlijk recordscore van 176.52 opleverde. Dat bracht hem op een onbereikbaar totaal van 261.23 punten. Tweede werd Gasjinki en derde de Franse titelverdediger Florent Amodio.

Ploesjenko doet niet mee aan de wereldkampioenschappen in Japan, omdat hij zich over twee weken in Duitsland laat opereren aan een knie. Ploesjenko wierp het verwijt van zijn concurrenten dat hij toneel speelde verre van zich. Maar hoe was het dan mogelijk dat hij in Sheffield zo’n zware kür kon rijden?

Volgens de Rus omdat hij zich in de verplichte kür had ingehouden en alleen voor de vrije kür alle risico’s had genomen. „Maar ik heb nu drie dagen nodig om te herstellen”, zei Ploesjenko tegen persbureau AP. Bij de vrouwen werd de Italiaanse Carolina Kostner kampioen.