Kortkolom kunst

Leenaars chef-dirigent Groot Omroepkoor

Rotterdam. Met ingang van seizoen 2012-2013 is Gijs Leenaars chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij volgt Celso Antunes op, die 31 maart a.s. afscheid neemt van het koor. Gijs Leenaars heeft al een langdurige relatie met het Groot Omroepkoor. Hij werkte in 2004-2005 als assistent-dirigent en nadien als gastdirigent regelmatig met het koor. Dit seizoen is hij tevens assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Gijs Leenaars heeft de afgelopen jaren naam gemaakt in binnen- en buitenland als koordirigent en als orkestdirigent. Hij is ook artistiek leider van Bachkoor Holland en Capella Frisiae. Komend seizoen dirigeert Leenaars concerten bij onder andere Cappella Amsterdam en de Radio Kamer Filharmonie. Leenaars tekent een contract voor drie seizoenen. Hij zal samenwerken met Michael Gläser, die sinds het seizoen 2010-2011 vaste gastdirigent is van het Groot Omroepkoor. (NRC)

JHM krijgt nieuwe zakelijk directeur

Amsterdam. De raad van toezicht van het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam heeft Liesbeth Bijvoet benoemd als zakelijk directeur. Samen met algemeen directeur Joël Cahen zal zij behalve aan het JHM ook leiding geven aan de Hollandsche Schouwburg en Stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente (CEPIG) waaronder de Portugese Synagoge en de bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos. Liesbeth Bijvoet is momenteel manager bedrijfsvoering en lid van het managementteam van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode. Zij is daar nauw betrokken bij de fusie van Premsela, het Nederlands Architectuurinstituut en Virtueel Platform. Eerder was ze werkzaam als hoofd projecten en lid managementteam bij adviesbureau Aidenvironment en juridisch medewerker bij Stichting Internationaal Water Tribunaal. (NRC)