Kortkolom economie

Zambia onderzoekt dochter Rabobank

Johannesburg. De nieuwe regering van Zambia gaat onderzoeken of de verkoop van een minderheidsbelang in staatsbank Zanaco aan Rabobank in 2007 volgens de regels is verlopen. De populist Michael Sata heeft sinds zijn aantreden als president, eind vorig jaar, al verschillende omstreden overnames en investeringen wegens corruptie of andere onregelmatigheden teruggedraaid. Het onderzoek, dat deze week begint, moet volgens de Zambiaanse autoriteiten uitwijzen of de verkoop aan Rabobank door de toenmalige regering rechtmatig was. Als oppositieleider had Sata destijds grote kritiek op het privatiseringsbeleid van de toenmalige regering. Rabobank betaalde 6 miljoen euro voor een belang van 49 procent: te weinig, volgens critici.De verkoop van de Zambiaanse Finance Bank aan de Zuid-Afrikaanse multinational FNB is door de nieuwe regering in oktober al afgeblazen. (NRC)

Webwinkels onder verscherpt toezicht

Amsterdam. De Consumentenautoriteit gaat scherp toezien op onbetrouwbare webwinkels. Dat moet het vertrouwen in online winkelen herstellen, maakte de toezichthouder maandag bekend. Met de stijgende populariteit van online winkelen neemt volgens de Consumentenautoriteit ook het aantal klachten over webshops toe die het bestelde product niet leveren of het geld niet terugbetalen als consumenten binnen de wettelijke termijn van de koop afzien. De slechte bereikbaarheid van webshops voor vragen of klachten, is ook een veelgehoorde klacht. De Consumentenautoriteit wil snel optreden tegen dit soort webwinkels. Dat kan bijvoorbeeld door het waarschuwen van consumenten of ervoor zorgen dat de webwinkel uit de lucht wordt gehaald. (Novum)

Nieuwe topman bij ingenieursbureau

Amsterdam. Ingenieursbureau Arcadis meldt maandag dat bestuursvoorzitter Harrie Noy heeft besloten terug te treden. Hij zal worden opgevolgd door Neil McArthur, die vorig jaar is benoemd tot lid van de raad van bestuur. Noy zal op de komende aandeelhoudersvergadering van 16 mei het stokje overdragen. Noy heeft achttien jaar deel uitgemaakt van de raad van bestuur, waarvan twaalf jaar als CEO en voorzitter. De huidige directeur Europa, Stephanie Hottenhuis, wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur. (Novum)