Kortkolom buitenland

Chinese wegwerkers opgepakt in Soedan

Peking/Khartoum. Een groep Chinezen die werkte aan een weg in de olierijke Soedanese provincie Zuid-Kordofan is zaterdag gevangen genomen door strijders van de opstandige Soedanese Volksbevrijdingsbeweging Noord (SPLM-N). De SPLM-N zei de Chinezen voor hun veiligheid te hebben opgepakt na een botsing met het Soedanese leger. De SPLM-N strijdt tegen het bewind van de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. Zuid-Kordafan grenst aan het recent onafhankelijk geworden Zuid-Soedan. (Reuters, AP)

8.000 Tunesiërs bij protest tegen salafisten

Tunis. Meer dan 8.000 Tunesiërs namen zaterdag deel aan een mars door Tunis uit protest tegen geweld en andere activiteit van ultraconservatieve islamitische groepen. Salafisten hebben seculiere kunstenaars, journalisten en ongehoofddoekte vrouwen aangevallen en universiteiten bezet om toestemming voor het dragen van gezichtssluiers voor vrouwelijke studenten af te dwingen. Critici zeggen dat de nieuwe, door de gematigde fundamentalistische partij Ennahda gedomineerde regering te weinig doet tegen de salafisten. (AP, AFP)

Mugabe wil winnen en dan weg, meldt krant

Johannesburg. President Robert Mugabe wil na verkiezingen in Zimbabwe de macht overdragen aan een vertrouweling die zijn belangen veiligstelt. Dat zegt de in Zuid-Afrika en Zimbabwe verspreide krant Sunday Times op basis van ‘autoriteiten nabij Mugabe’. Volgens de krant wil de bijna 88-jarige president de verkiezingen uiterlijk begin volgend jaar koste wat kost winnen. Beoogd opvolger is minister van Defensie Emmerson Mnangagwa, in de jaren tachtig verantwoordelijk voor slachtingen onder Mugabes tegenstanders. (NRC)

Geen nieuwe leider van Afrikaanse Unie

Johannesburg. De leiders van de Afrikaanse Unie (AU) zijn er tijdens een top in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba niet in geslaagd om een nieuwe topbestuurder te kiezen. Na drie stemrondes behaalde de Gabonees Jean Ping, de zittend voorzitter van de AU-Commissie, noch de Zuid-Afrikaanse tegenkandidaat Nkosazana Dlamini-Zuma de benodigde tweederde meerderheid. Vooral in Franssprekende landen is weerstand tegen een kandidaat uit het dominante Zuid-Afrika. In juni praten de AU-leiders verder. (NRC)

Castro: communisme blijft enige optie Cuba

Havana. De Communistische Partij blijft de enige toegestane partij in Cuba. Dat heeft president Raúl Castro gisteren gezegd op een besloten partijcongres. Raúl Castro heeft sinds de machtsoverdracht in 2008 de planeconomie geliberaliseerd. Cubanen mogen bedrijfjes beginnen, zij het onder restricties. Maar de economische hervormingen gaan niet gepaard met grotere politieke vrijheid. Het eenpartijstelsel is noodzakelijk als bescherming tegen Amerikaans imperialisme, volgens Castro. (AP)

Huiszoeking politie in paleis Duitse president

Berlijn. De Duitse politie heeft een inval gedaan in het presidentieel paleis om bewijsmateriaal te zoeken in een corruptiezaak tegen de oud-woordvoerder van president Christian Wulff. Dat heeft de huidige woordvoerder van Wulff gisteren erkend tegenover Bild-am-Sonntag. Hoewel de zaak tegen Olaf Glaeseker geen verband houdt met de omstreden lening van de president, wordt het ambt er volgens Frank-Walter Steinmeier, fractievoorzitter van de sociaal-democratische SPD, opnieuw door beschadigd. (NRC)