Kortkolom binnenland

Minder kinderen wonen bij beide ouders

Amsterdam. Het percentage kinderen dat bij allebei de eigen ouders woont, neemt af. In 2010 woonde 82 procent van de kinderen tussen de 0 en 15 jaar bij de beide ouders, tegenover 86 procent in 1996. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. In 2010 woonden 569.000 kinderen tot 15 jaar helemaal niet bij de ouders of bij slechts een van hen, ruim 145.000 meer dan in 1996. Dat komt volgens het CBS met name doordat meer ouders uit elkaar gaan. Vooral het aandeel kinderen dat alleen bij de moeder woont, is gestegen (van 12 naar 16 procent). Het aandeel kinderen dat alleen bij de vader woont, bedraagt 2 procent. Stabiel bleef het aandeel van de kinderen die bij geen van beide ouders wonen, 1 procent. Autochtone kinderen wonen vaker bij beide ouders dan niet-westerse allochtone kinderen. (Novum)

PVV wil kortere partneralimentatie

Den Haag. Na een scheiding moet iemand hooguit vijf jaar partneralimentatie krijgen in plaats van de huidige twaalf jaar. Dat staat in een wetsvoorstel waar PVV-Kamerlid Louis Bontes aan werkt. Het moet dit voorjaar worden ingediend, zegt een woordvoerder van de partij. Twaalf jaar partneralimentatie is volgens Bontes niet meer van deze tijd. Iedereen zou na een scheiding binnen vijf jaar financieel op eigen benen moeten kunnen staan. Hij wijst erop dat iemand in die tijd zelfs nog een opleiding kan volgen om aan werk te komen. De kinderalimentatie wil hij ongemoeid laten. Ook VVD, PvdA en D66 werken aan een voorstel om de partneralimentatie aan te passen. (Novum)

Ruim helft van de Nederlanders is te dik

Amsterdam. Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de mannen tussen de 30 en 70 jaar is 60 procent te zwaar. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is 44 procent te dik. Volgens het RIVM hebben steeds meer mensen een te grote buikomtrek. Van de mannen heeft 27 procent een omtrek van 102 centimeter of meer. Bij de vrouwen heeft 39 procent te veel buikvet. Zij hebben een te grote buikomtrek als die meer dan 88 centimeter is. Vooral bij vrouwen tussen 30 en 39 jaar is dit aantal toegenomen. Ging het halverwege de jaren 90 om 15 procent, nu kampt 26 procent van deze vrouwen met een te grote buikomtrek. (Novum)