Kleine kans dat je de finish haalt

Hoe lang hij nog blijft lachen is de vraag. De man op deze foto neemt deel aan Tough Guy 2011, ook wel de allerzwaarste wedstrijd ter wereld genoemd.

Elk jaar rond deze tijd, lekker koud dus, komen ruim vijfduizend mannen vanuit de hele wereld naar het Britse Perton, vlakbij Wolverhampton. Ze tekenen vooraf een ‘doodvonnis’, dat de organisatoren vrijwaart van elk letsel. Ze betalen elk een bedrag tussen de 80 en 1.000 pond, afhankelijk van hoe snel je je aanmeldt. Sommige deelnemers verkleden zich voor de wedstrijd als Superman of Robocop. Elk jaar weet nooit meer dan eenderde van de deelnemers de finish te halen.

De wedstrijd is een ‘cross-country run’ met een lengte van ongeveer twaalf kilometer. Deelnemers moeten kruipen door ondergrondse tunnels die onder water zijn gelopen. Ze moeten balanceren op planken boven vuur, honderden meters tot hun borst waden door de modder en zeventig meter kruipen onder prikkeldraad. Intussen worden ze door speciale commando’s beschoten en vliegen er rookbommen door de lucht.

Alhoewel er gevaar bestaat voor snij-, schaaf- en brandwonden, uitdroging , onderkoeling, elektrische schokken, verstuikingen en gebroken botten, zijn er sinds de oprichting in 1986 ‘slechts’ twee doden gevallen.

De stoerheidswedstrijd wordt georganiseerd door de excentrieke marathonloper Billy Wilson, alias Mister Mouse. Het evenement, dat ook nog een keer in de zomer wordt gehouden, levert hem zo’n 170.000 pond op.