Klassieker is vooral duel tussen Scandinavische talenten

Feyenoord-Ajax was de wedstrijd tussen John Guidetti en Christian Eriksen. De Scandinavische tieners dragen hun elftallen en dat zegt veel over het Nederlandse clubvoetbal.

29-01-2012, Rotterdam. Feyenoord - Ajax. Feynoord speler John Guidetti viert zijn derde doelpunt met medespeler Jordy Clasie, links. Foto Bas Czerwinski

Met een grote grijns op zijn gezicht liep John Guidetti een uur na Feyenoord-Ajax met de wedstrijdbal in de handen door de businessclub naar zijn feestende ploeggenoten. Er werd spontaan geklapt voor de 19-jarige Zweedse spits, die de Rotterdamse club weer glans heeft gegeven. Even verderop stond Christian Eriksen met een zuur gezicht de media in de mixed zone te woord. De 19-jarige Deen had als enige Ajacied een ruime voldoende gehaald, maar besefte dat de Amsterdamse club aan een vrijwel verloren seizoen bezig is.

Het is veelzeggend over de huidige staat van het Nederlandse voetbal dat Feyenoord en Ajax gedragen worden door twee tieners uit Zweden en Denemarken. De Nederlandse talenten grossierden in de Kuip vooral in enorme fouten. Zo gaf de Rotterdammer Miquel Nelom in de eerste helft een veel te zachte terugspeelbal waardoor Ajacied Lorenzo Ebecilio alleen voor keeper Erwin Mulder kwam. De doelman redde, maar blunderde tien munten voor tijd toen hij de bal tegen de scorende invaller Dmitri Boelikin schoot. Mulder was Guidetti zeer dankbaar toen die even later weer scoorde.

Guidetti is al na een half jaar uitgegroeid tot de revelatie van Feyenoord. De huurling van Manchester City maakte tot dusver veertien doelpunten en is de grote animator in de spelersgroep. Het legioen zwaait met Zweedse vlaggen naar de spits, die in Rotterdam in de voetsporen treedt van landgenoten als Harry Bild, Ove Kindvall, Henrik Larsson en Johan Elmander. Feyenoord maakt op zijn beurt weer naam in Zweden, waar de duels van de Rotterdamse clubs sinds kort allemaal rechtstreeks op de televisie worden uitgezonden. Guidetti blijft in ieder geval tot de komende zomer bij Feyenoord. Manchester City heeft de mogelijkheid voorbij laten gaan om hem tijdens de transferwindow terug te halen of te verkopen.

Trainer Ronald Koeman weet dat zijn elftal zonder Guidetti een klasse minder is. Zo verloor Feyenoord vorige week nog zonder de toen zieke spits bij VVV in Venlo. Guidetti werd afgelopen maandag in het Erasmus-ziekenhuis aan zijn keel onderzocht. Hij kon amper praten en alleen vloeibaar voedsel tot zich nemen. Ploeggenoten stuurden hem opbeurende sms’jes. De verbazing was groot toen Guidetti zich vrijdag meldde voor de training. De terugkeer van de publiekslieveling gaf het hele elftal van Feyenoord een boost.

De karaktervoetballer uit Zweden staat symbool voor de wederopstanding van de Rotterdamse volksclub. Zijn spel is alles behalve gepolijst en zijn treffers komen niet voort uit technische hoogstandjes. Maar Guidetti vecht voor elke bal en heeft er alles voor over om te scoren. De wijze waarop hij in de 28ste minuut een strafschop versierde was tekenend. En het verbaasde helemaal niemand dat hij de bal zelf opeiste en snoeihard binnenschoot.

Ronald Koeman gunde zijn spits vlak voor tijd een publiekswissel. Aan de rand van het veld omhelsde de coach zijn jonge vedette. Koeman kreeg twinkelingen in zijn ogen toen hij na de wedstrijd over Guidetti sprak. „Het is ongelooflijk wat hij presteert. Die jongen is pas 19 jaar, maar de hele ploeg trekt zich aan hem op. Hij is heel slim. Hij speelt toneel en maakt van alles los. Maar hij doet het toch maar weer. Drie keer scoren tegen Ajax, dat is niet veel spelers gegeven. Hij heeft een grote toekomst voor zich. Misschien is hij wel te vergelijken met Zlatan Ibrahimovic. Die is ook op jonge leeftijd naar Nederland gekomen. En kijk waar die nu is.”

Frank de Boer hoorde de woorden van Koeman gelaten aan. De coach van Ajax had aan het begin van de wedstrijd de hoop gekoesterd dat zijn elftal de klassieker naar zijn hand zou kunnen zetten. Zeker toen uitblinker Eriksen de Amsterdamse club met een fraai afstandsschot in de achttiende minuut op voorsprong zette. De jonge Deense spelmaker was echter een van de weinige Ajacieden die wel Amsterdamse bluf toonde. Eriksen is de natuurlijke leider van het elftal. Zijn ploeggenoot Theo Janssen was vorig seizoen bij FC Twente nog de voetballer van het jaar, maar staat bij Ajax nadrukkelijk in de schaduw van de Deen.

Eriksen volgt bij Ajax het pad dat vele landgenoten van hem eerder bewandelden. Zo verdedigden onder anderen Søren Lerby, Frank Arnesen, Jesper Olsen, Jesper Grønkjær, Ole Tobiasen en de broers Michael en Brian Laudrup de kleuren van Ajax. De club had met Morten Olsen aan het einde van de jaren negentig zelfs even een Deense trainer. Naast Eriksen beschikt Ajax nu verder over de Deense talenten Nicolai Boilesen en Viktor Fischer. De belofte Lucas Andersen van Aalborg BK maakt mogelijk binnenkort ook de overstap.

Volgens De Boer is het geen toeval dat niet een Nederlands talent, maar de Deen Eriksen de beste voetballer van Ajax is. Hij had de middenvelder als coach van de A1 ook al onder zijn hoede.

„We halen natuurlijk niet voor niets talenten zoals Eriksen uit het buitenland naar onze opleiding. De spelers die komen beschikken altijd over extra kwaliteit”, aldus De Boer. „Eriksen heeft heel goed gespeeld tegen Feyenoord. Die stak er echt bovenuit.”

Feyenoord-Ajax was gisteren dus ook een beetje Zweden-Denemarken. Guidetti won de slag uiteindelijk glansrijk van Eriksen. In de tweede helft ontstond er even een akkefietje tussen de twee toen Eriksen een duw gaf aan Guidetti. De Zweedse spits werd kwaad en ging verhaal halen. Kort daarop besliste Guidetti met zijn derde doelpunt van de dag het duel. „Dat komt er nu van als je me boos maakt”, zei hij plagerig in het voorbij gaan tegen Eriksen.

    • Koen Greven