Kids On The Floor: maar ook echt letterlijk

Kinderen kijken in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg naar een film. Foto Judith Laanen

In de Rotterdamse Schouwburg komen alle kleine gasten van het filmfestival wel aan hun trekken. Speciaal voor kinderen is de foyer omgebouwd tot een heuse knutsel-, speel- en filmhoek. Breedbeeld ging undercover.

Schminken, mikado, knutselen en filmpjes kijken

Letterlijk de vloer op met kinderen want daar zitten/liggen/rollen/spelen ze het meest. Bij binnenkomst rechtsaf en spelen maar in het Kids On The Floor-programma. Af en toe schiet er een geschminkte tijger op blote voetjes voorbij, dan weer een vlindertje. Naast schminken kun je ook life size mikado spelen: de stokjes, die normaal de grootte van satéprikkers hebben, zijn nu even groot als de kinderen die ermee spelen. Op lange tafels staat scrap materiaal waarmee druk geknutseld wordt. Maskers worden beplakt, tekeningen gesmurft. Voor de filmmuur in de foyer kijken kinderen hangend op kussens in bonte kleuren naar de animatiefilmpjes die erop geprojecteerd worden. Ouders houden met een drankje in de hand hun kroost in de gaten.

Willekeurig gesprek tussen vader en zoon opgevangen in de foyer:

Vader: “Jongens, over twee minuten begint de film!” Zoon: “Is dat met kleurtjes?” Vader: “Ja…die is met kleurtjes.”

Zadkine meets IFFR

Het Kids On The Floor-programma bestaat nog niet zo lang. Dit is pas de tweede keer dat de kinderhoek, een samenwerking tussen het IFFR en het Rotterdamse Zadkine, er is. Vorig jaar vond het plaats in Your Space, een ruimte naast het Hilton Hotel in Rotterdam. Leerlingen van de MBO-opleiding Pedagogisch werker begeleiden het programma. Annette Botermans, docente die haar leerlingen aanstuurt, legt uit:

“Het doel van de kinderhoek is om kinderen op een open, toegankelijke manier kennis laten maken met film. De leerlingen zijn al erkende kinderleidsters die zelf al bij een kinderdagverblijf werken. Dit programma is voor hen onderdeel van hun examen om door te kunnen stromen naar het HBO. Ze leren ermee organiseren.”

De activiteiten zijn door de leerlingen en hun docenten verzonnen. Botermans:

“We hebben activiteiten verzonnen waar de fantasie en film centraal staat. Zo kunnen kinderen dia’s krassen om hun fantasie te vergroten. We willen ze ook wat bijbrengen. Maar er is ook aan beweging gedacht, we hebben ook een buikdanseres.”

Met succes, want elke dag komen er tussen de 30 en 40 kinderen op af. Is dat wel te doen, zoveel kinderen in de gaten houden? Botermans lacht en zegt:

“Ja hoor, geen probleem. Nou weet je, we zijn ook al een keer het Schouwburgplein op gegaan om het aan te prijzen met als gevolg dat we teveel kinderen kregen en we tegen ouders moesten zeggen dat ze een half uurtje later moesten terug komen.”
Kids On The Floor is elke dag van het festival tot 18:00 uur te bezoeken. Op werkdagen vanaf 15:00 uur, op zaterdag 4 februari vanaf 13:00 uur. Zondag de 5e is er helaas geen kinderhoek meer.

    • Judith Laanen