Kabinet opent met landelijk team aanval op motorbendes

De rechtbank ging in 2008 eens op bezoek bij de Amsterdamse clubhuizen Angels Place en The Hang Out. Foto NRC / Maurice Boyer

Het kabinet komt met een speciale aanpak van motorbendes. Daarbij worden politie, justitie, de fiscale opsporingsdienst FIOD en andere overheidsdiensten op één lijn gebracht. Dit landelijk team moet burgemeesters helpen ‘outlawbikers’ uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vanochtend op Radio 1 dat het Openbaar Ministerie informatie uit strafrechtelijke onderzoeken bijeen gaat brengen om uiteindelijk hele motorclubs te kunnen verbieden. Het Openbaar Ministerie probeerde eerder de Hells Angels als criminele organisatie te verbieden, maar dit lukte niet.

Toch kan de nieuwe aanpak volgens Opstelten wel zin hebben omdat ‘alle krachten nu worden gebundeld’. “We hebben nu het vermogen om langdurig onderzoek te doen. Er worden niet alleen meer korte klappen uitgedeeld.”

Hij vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar heeft hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

    • Jules Seegers