Iran optimistisch over bezoek atoomagentschap

Iran heeft zich optimistisch getoond dat het gisteren begonnen bezoek van een hoge delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de controverse over zijn omstreden nucleaire programma kan oplossen.

„We hebben niets te verbergen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi tijdens een bezoek aan Ethiopië. Vandaag voegde hij eraan toe dat de delegatie haar driedaagse bezoek kan verlengen als zij dat nodig acht.

Maar tegelijk waarschuwde parlementsvoorzitter Ali Larijani dat Iran een „logische, professionele en technische” aanpak verwacht van de delegatie, die onder leiding staat van de tweede man van het IAEA, de Belg Herman Nackaerts. Als het IAEA zich een werktuig van buitenlandse mogendheden toont, heeft Teheran geen andere keuze dan de betrekkingen te herzien, zei hij.

Doel van de delegatie is vragen beantwoord te krijgen die het IAEA al geruime tijd heeft over mogelijke militaire dimensies van het Iraanse nucleaire programma.

Teheran houdt vol dat zijn programma zuiver civiel is. Maar in zijn laatste rapport, in november, meldde het IAEA harde aanwijzingen te hebben van een geheim wapenprogramma. Tot dusverre heeft Iran de vragen niet willen beantwoorden.

Het bezoek staat overigens los van de inspecties van het IAEA van nucleaire faciliteiten die Iran bij de organisatie heeft aangemeld in het kader van het nucleaire non-proliferatieverdrag. Onder andere de verrijkingsfabriek in Natanz en de nieuwe, meer geavanceerde ondergrondse verrijkingsfabriek bij de stad Qom staan onder permanente controle.

Kennelijk in reactie op de olieboycot waartoe de Europese Unie onlangs heeft besloten, dreigde de Iraanse minister van Oliezaken, Rostan Qazemi, intussen met een exportstop van olie naar „bepaalde” landen.

Teheran is woedend over deze nieuwe sanctie, die officieel is bedoeld om Iran te dwingen op te houden met het verrijken van uranium. Het Westen ziet het verrijken van uranium als onderdeel van een wapenprogramma.

Qazemi maakte niet duidelijk welke landen hij op het oog had. Het parlement zou gisteren een wetsvoorstel bespreken om de olietoevoer naar de EU af te snijden, maar het onderwerp werd van de agenda gehaald. Het is niet duidelijk wanneer het alsnog wordt besproken.

India, een belangrijke klant van Iran, zal de invoer van Iraanse olie niet verminderen. Dat deelde minister van Financiën Pranab Mukherjee gisteren tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten mee. Washington wil dat Aziatische klanten hun import drastisch verminderen. Maar Mukherjee zei dat India als opkomende economische macht de Iraanse olie nodig heeft. (Reuters, AP)