In vijandige sfeer is Ajax niet op z'n best

Hoewel Feyenoord het dit seizoen lastig heeft tegen de ‘kleintjes’, toonde de ploeg gisteren tegen Ajax opnieuw dat het zich geweldig kan opladen voor topwedstrijden in de Kuip.

Voor Kelvin Leerdam, Jordy Clasie en Jerson Cabral is winnen van Ajax geen unieke gebeurtenis. Als junioren stapten ze vaker juichend dan treurend van het veld na de mooiste wedstrijd van het jaar. Over enkele seizoenen bestaat het eerste elftal van Feyenoord misschien wel uit voetballers voor wie een overwinning op de aartsrivaal uit Amsterdam zelfs de normaalste zaak van de wereld is, want de club uit Rotterdam domineert tegenwoordig de landelijke jeugdcompetities.

Wie gistermiddag in de Kuip getuige was van de competitieoverwinning van Feyenoord op Ajax (4-2), besefte dat het Rotterdamse legioen minder verwend is. De springende supporters deden het stadion na afloop schudden als bij de gewonnen UEFA-Cupfinale in 2002. Voor velen zal deze zege van dezelfde waarde zijn. Ron Vlaar jutte de aanhang via de microfoon van stadionspeaker Peter Houtman na afloop extra op. De aanvoerder was de enige op het veld die ook meespeelde in de laatste ‘klassieker’ die Feyenoord had gewonnen, op 5 februari 2006 (3-2).

Het volksfeest richtte zich vooral op het Zweedse zondagskind John Guidetti, die net als tegen FC Twente drie keer scoorde. De overwinning bracht zijn ploeg in de stand naast Ajax, met beide 34 punten – en zeven punten achterstand op koploper PSV. Feyenoord won bijna al zijn topwedstrijden, terwijl de ploeg van trainer Frank de Boer geen van de confrontaties met directe concurrenten heeft gewonnen.

Feyenoord toonde net als tegen PSV en FC Twente dat het zich geweldig kan opladen voor topduels maar moeite heeft met de ‘kleintjes’ in de eredivisie. Dat is zowel een mentale als een tactische kwestie. Trainer Ronald Koeman mopperde na de nederlaag van vorige week tegen VVV over de naïviteit van zijn elftal, dat „makkelijk en slordig” had verdedigd in Venlo.

Maar tegen Ajax was van laksheid niets meer te merken. Tacticus Koeman wist opnieuw het gevaar weg te nemen bij een tegenstander die graag de regie heeft, met de instructie vroeg druk te zetten op de speelhelft van Ajax. Dat werkte, vond middenvelder Clasie. „We hebben moeite met ploegen die veel inzakken. Ajax wil juist voetballen en wij wisten dat, na aanwijzingen van de zijkant, tegen te houden. Dat ligt ons ook beter.”

Ajax toonde, net als tegen FC Utrecht, in een vijandige sfeer niet op zijn best te zijn. Zo was het geklungel van Daley Blind opnieuw pijnlijk. Ook Lorenzo Ebecilio en Eyong Enoh beleefden niet voor het eerst een matige zondagmiddag. De Boer wees na de nederlaag echter naar zijn ervaren spelers. Zij hadden het volgens de trainer laten afweten en niet de tieners, zoals de soms weifelende Ricardo van Rhijn.

Het door blessures uitgedunde Ajax begon nota bene sterk. De ploeg van De Boer kreeg een goede kans via Vurnon Anita en kwam op voorsprong dankzij middenvelder Christian Eriksen. De Deen en doelman Kenneth Vermeer, die twee keer knap redde op volleys van Guyon Fernandez, waren de enige Ajacieden die een ruime voldoende haalden.

Kantelpunt was de strafschop van Feyenoord na een half uur. Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen speelde de bal bij een tackle op Guidetti, maar bracht met de risicovolle ingreep scheidsrechter Björn Kuipers in de verleiding te fluiten. Guidetti, verzwakt door een amandelontsteking, benutte zelf de strafschop. „Het publiek vond het een penalty, de scheidsrechter ook en ik schoot raak”, zei de Zweed glimlachend over de omstreden beslissing.

Feyenoord profiteerde nog voor rust van het wankele spel van Ajax. Opnieuw scoorde Guidetti, nadat Ajax een vrije trap van Clasie niet onschadelijk had kunnen maken. De Boer trachtte zijn elftal op te lappen, maar zag meteen na rust Otman Bakkal het derde doelpunt maken. Ajax zakte naar een bedenkelijk niveau en raakte zelfs niet geïnspireerd toen invaller Dmitri Bulykin een blunder van doelman Erwin Mulder afstrafte. Guidetti gunde de supporters daarna een vierde Feyenoord-doelpunt.

Terwijl Vlaar, op wie Koeman dit seizoen kritisch is, de microfoon greep voor „een ontlading recht uit mijn hart”, haastten de Ajacieden zich naar douche en spelersbus. Opnieuw zijn er punten verloren in de strijd om titelprolongatie. De Boer stelde afgelopen weekend nog dat de machtsstrijd zijn spelersgroep niet raakt. Maar na de crisis in de bestuurskamer is nu ook een crisis in de kleedkamer nabij.