In Brussel zijn ze het eens over de aanpak werkloosheid en groei

Premier Rutte in gesprek met de Griekse premier Papademos op de Eurotop in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

Op de Eurotop in Brussel zijn de leiders van de EU-landen het eens geworden over de aanpak van de werkgelegenheid en de groei in Europa. Dat meldde EU-president Herman van Rompuy vanavond op Twitter.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Statement on growth and jobs approved. #EUCO

De lidstaten kwamen vanavond met een gezamenlijke verklaring (pdf) waarin wordt gesteld dat de Europese economieën “gemoderniseerd moeten worden om duurzame groei mogelijk te maken”.

“Dit is essentieel om banen te creëren en om ons sociale model te kunnen behouden. Hierbij moeten we wel de sociale partners en de nationale systemen van de lidstaten respecteren.” - verklaring EU-leiders

‘Jeugdwerkloosheid aanpakken’

Het recept voor het moderniseren van de Europese economie is volgens de lidstaten het oplossen van de hoge Europese jeugdwerkloosheid. Ook moet er haast worden gezet achter de vervolmaking van de Europese gezamenlijke markt en de stimulering van de financiering van de economie, in het bijzonder van midden- en kleinbedrijven. Die zijn volgens de verklaring “de ruggengraat van Europa’s economisch succes en een grote verschaffer van werkgelegenheid”.

De lidstaten willen inzetten op meer werkervaringsplekken om jeugdwerkloosheid te voorkomen, e-commerce stimuleren en het midden- en kleinbedrijf meer ruimte geven. Lidstaten wordt gevraagd hier beleid op te maken, de EU stimuleert deze maatregelen met extra fondsen en het versimpelen van de regels.

In Europa zijn op dit moment 23 miljoen mensen werkloos, aldus de verklaring.

Andere agendapunten en Griekenland

Werkgelegenheid en economische groei was één van de agendapunten op de top. Daarnaast moet er in Brussel een akkoord komen over de details van de afspraken van de Eurotop van 9 december:

  • Er komt een nieuw verdrag waarin nog strengere begrotingsregels worden vastgelegd;
  • Bij overtreding van die spelregels volgt een boete, die nog moeilijker dan eerder te ontwijken is;
  • Uiterlijk begin maart 2012 zijn de details van dat verdrag ingevuld;
  • Het permanente noodfonds, ESM, gaat niet in de zomer van 2013, maar in de zomer van 2012 van start.

Naast de officiële agenda zal het ook over Griekenland gaan. In Brussel kunnen ze het er niet niet over hebben, schrijft correspondent in Brussel Caroline de Gruyter vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad:

“Niemand betwist dat Griekenland een geval apart is. De staat functioneert niet. Bij elke inspectie is de trojka ontevreden. De schuldenberg daalt nauwelijks. Maar Griekenland is politiek symbolisch. Wat dáár (niet) gebeurt, straalt op andere eurolanden af. De drie ‘trojka’-instellingen – IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie – zijn daar zeer bezorgd over.”

Lees meer over de Eurotop in Brussel in dit achtergrondartikel.

    • Lex Boon