Hoogopgeleid en alleenstaand

In diverse universiteitssteden wonen meer hoogopgeleide jonge vrouwen dan hoogopgeleide jonge mannen. Veel mannen geven de brui aan hun universitaire opleiding. Hun deserteren lijkt een probleem voor het hoger onderwijs, dat immers aan aanzienlijke breinkracht inboet. Voor de relatie- en huwelijksmarkt zijn deze mannen niet verloren, al zullen zij zich allicht verbinden met andere jonge vrouwen dan die zij tijdens hun studie kenden. Maar een aantal psychologen ziet ander onheil, voor de hoogopgeleide jonge vrouwen in die steden, op basis van het seksuele gedrag van een ongedefinieerd segment van de mannen die wél hun studie afmaken.

‘Schaarse mannen zijn de baas’ kopte de bijlage Opinie & Debat van deze krant zaterdag. Nu de hoogopgeleide stadse man zich niet meer één op één verhoudt tot de dito vrouw, zou hij ongelimiteerd sekspartners rekruteren uit een roedel wanhopige meiden. Voor die mannen zou vluchtige erotische bevrediging genoeg zijn, mits vaak en gevarieerd.

Vrouwen zouden zich gedwongen voelen om toe te geven, in de hoop een man op het eigen niveau in een relatie te vangen. Maar toch ook weer niet aan iedereen. Het mannenaantal wordt nog verder beperkt doordat de vrouwen kieskeuriger zouden zijn dan vroeger. Is een jongeman niet wild aantrekkelijk, dan heeft hij het nakijken.

Eén psycholoog vreest voor het einde van de romantiek. Een ander voorvoelt de ondergang van het traditionele gezin. Blijkbaar houden ze de hoogopgeleide elite als maatgevend voor de algemene Nederlandse huwelijksmoraal.

IJle conclusies. Lees voor ‘hoogopgeleide’ ‘hooggeboren’ en je hebt de basis voor de romans van Jane Austen: mannen hebben het voor het kiezen, vrouwen moeten afwachten. En toch doen de negentiende-eeuwse personages wat mannen en vrouwen nu eenmaal graag doen, behalve elkaar tussen de lakens trekken: ze draaien baltsend om elkaar heen.

Het is een cliché om te stellen dat een relatief beperkt vrouwenoverschot mannen zou reduceren tot relatievliedende seksmachines en vrouwen tot relatiezoekende vrijsters. Deze hogeropgeleide vrouwen en mannen zou je net zo goed kunnen zien als voorlopers in moderne verhoudingen. Ze kiezen eerst voor hun persoonlijke ontwikkeling. Is die op orde, dan zien ze verder. Net als mannen kunnen vrouwen zich vermaken met onenightstands. Net als vrouwen stellen mannen aan een vaste relatie meer eisen dan dat een partner hen erotisch behaagt.

Misschien ondergraven deze mannen en vrouwen vooral de dubbele moraal die nog altijd van kracht is.

Ook bij bepaalde psychologen.