Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Hockeysters op CT: winst en gelijkspel

De Nederlandse hockeysters zijn de Champions Trophy in Rosario in Argentinië begonnen met een overwinning op China (3-1) en een gelijkspel tegen Groot-Brittannië (2-2). In beide wedstrijden kon de ploeg van bondscoach Max Caldas niet overtuigen. Daarnaast wist aanvoerster en strafcornerspecialist Maartje Paumen geen enkele korte hoekslag te benutten.

Bij temperaturen boven de dertig graden gingen de Nederlandse titelhouders in beide wedstrijd goed van start. Gisteren kwam Nederland via Naomi van As en Kim Lammers voor rust op een 2-0 voorsprong. Maar in de tweede helft namen de Britse vrouwen, die in de wedstrijd twee strafballen misten, het initiatief volledig in handen. Met twee benutte strafcorners trokken de Britten de stand gelijk.

Groot-Brittannië, dat in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen deze zomer al bijna twee jaar intensief traint, was Nederland fysiek de baas. Op de EK in Mönchengladbach vorig jaar was Engeland, hofleverancier van het Britse team, nog kansloos tegen Nederland in de halve finale, maar gisteren deden de Britten zichzelf te kort door Nederland niet af te straffen voor het zwakke optreden in de tweede helft.

„We hebben onze eigen structuur laten vallen”, zei bondscoach Caldas na afloop voor de camera van de NOS. „We vielen beneden ons normale niveau. Dat kan komen door het weer. Het kan ook komen doordat we binnen 24 uur twee wedstrijden spelen. De meiden zijn heel moe.” Caldas noemde het Britse hockey „rugbyen” en zei: „Dat moeten wij misschien ook kunnen brengen.”

Zaterdag mocht Nederland al van geluk spreken dat de Chinezen, op de Olympische Spelen in Peking in 2008 nog verliezend finalist tegen Nederland, een enorme kans verprutsten bij een 1-1 stand. Nederland was op voorsprong gekomen via Lidewij Welten, die ook voor de 2-1 en de aanzet tot de 3-1 (eigen doelpunt van China) zorgde.

Bij de Champions Trophy gaan alle acht deelnemende land naar de kruisfinales. De groepsfase is alleen bedoeld om de tegenstander uit de andere poule te bepalen. Nederland staat nu tweede met een tegendoelpunt meer dan Groot-Brittannië. Morgen staat de wedstrijd tegen Japan, dat beide wedstrijden verloor, op het programma.

In de andere poule staat regerend wereldkampioen Argentinië bovenaan. Het gastland, met meervoudig speelster van het jaar Luciana Aymar in de gelederen, speelt in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea. De Aziaten staan met één punt laatste in poule B en worden mogelijk de tegenstander van Nederland in de kruisfinales – als de hockeysters van Caldas groepshoofd worden.

Afgelopen zomer won Nederland zowel de Champions Trophy 2011 als de EK. In de huidige selectie van Caldas ontbreekt onder anderen Amsterdam-speelster Ellen Hoog, die volgens de bondscoach „op dit moment” te weinig rendement heeft.

In een eerder stadium werd afscheid genomen van Wieke Dijkstra, aanvoerder van Laren. Gisteren moest Eva de Goede afhaken met een lichte bovenbeenblessure, maar zij hoeft niet te vrezen voor het vervolg van het toernooi.