Het nut van sexy

Het feministisch maandblad Opzij ontdekt deze week het „erotisch kapitaal”. Deze modeterm betekent gewoon dat een sexy vrouw meer indruk maakt. Al noemt Opzij dit „een mix van fysieke en sociale aantrekkelijkheid”.

Amerikaanse feministen kennen het nut van sexy allang. Toen Obama cosmetische ingrepen extra wilde gaan belasten, lobbyden de feministen het fanatiekst van iedereen tegen, en met succes. Dit in de wetenschap dat onaantrekkelijke en ouder wordende vrouwen echt minder kans hebben op de arbeidsmarkt.

En het nut van sexy is niet meer aan vrouwen voorbehouden. De opiniebijlage van deze krant ging zaterdag over het ‘vrouwenoverschot’ in de grote steden, „vooral onder hoogopgeleide twintigers”. Ik zie niet zo waarom een man die zijn hbo-studie niet afmaakte, een probleem zou moeten zijn voor universitair opgeleide meisjes. Mannen nemen sinds mensenheugenis genoegen met lager opgeleide vrouwen, dus wat is er tegen dat eens om te draaien? Maar jongere vrouwen blijken een relatie met een gesjeesde hbo’er in alle ernst ‘downdaten’ te noemen. En zelfs de gediplomeerd hoogopgeleide man moet nu „aantrekkelijk” zijn, want „onaantrekkelijke mannen zijn er genoeg”.

Mannen hebben het „voor het uitkiezen”, stond op de voorpagina. Kennelijk een schokkende ontdekking voor deze zichzelf als raspaardjes beschouwende jonge vrouwen. Het deed denken aan de thema-avond ‘De BV IK’, die de VPRO onlangs uitzond. Je zag daar blanke, kansrijke twintigers met zóveel eisen, dat ze de naam quarterlifecrisis voor de bijkomende ‘stress’ bedachten. Geen woord over leeftijdgenoten die gewoon moeten werken, of zich in achterstandswijken inspannen om de eerste hoogopgeleide persoon in hun familie te worden.

Amerikaanse vrouwen werken fulltime, met kinderen, verzetten vaak nog bergen vrijwilligerswerk en ze klagen stukken minder. Het nut van sexy zetten zij ongenadig en soms hartverscheurend in op de arbeidsmarkt. Zie de talloze cosmetische ingrepen die de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden fikse borsten, een sekspoesmond en de bijnaam Nancy ‘stretch’ Pelosi opleverden.

Nederlandse vrouwen gaan na het krijgen van kinderen liefst parttime werken. Dat moet iedereen zelf weten, maar dan werk je dus niet op de top van je professionele kunnen. Daarom rust het succes van Nederlandse vrouwen nog altijd óók op dat van hun man. Dus hoe hoger opgeleid en aantrekkelijker die is, hoe beter.

Opzij roept nu 9 februari uit tot de ‘dag van het erotisch kapitaal’. U mag uzelf, als hoogopgeleide feministe, dan serieus sexy op de foto zetten. Daarmee kunt u nog prijzen winnen ook. Lippenstift! Gezichtsbehandelingen! Shoppen met de „Opzij-styliste”!

Daarna hapt hopelijk toch ook die man. Want achter de modern verpakte zenuwen van die hoogopgeleide meisjes zit nog steeds het oude verhaal. Je kunt hier wel feministisch doen over je decolleté, maar dát is nog altijd het Nederlandse nut van sexy.

    • Margriet Oostveen