Het leger is paraat in Londen

In het land waar wedden als nationale verslaving volkomen is geaccepteerd, gaat op het ogenblik ex-roeier Steve Redgrave aan de leiding bij de bookmakers. Inzet: wie mag over 179 dagen de olympische vlam in Londen ontsteken. Ja, de grap is al gemaakt: dit is een brandende vraag.

Intussen maakt Interpol zich officieel zorgen over de rol van de gokmaffia straks op de Olympische Spelen en zijn de Britten volop bezig met het evenement, ook buiten hun landsgrenzen. Zo bezocht organisator Sebastian Coe vorige week het World Economic Forum in Davos en bezwoer van daaruit dat het met de kaartverkoop heus goed komt.

De Britse minister van Defensie had toen al laten weten dat hij 13.500 militairen zal inzetten voor de beveiliging van de Spelen, alsmede enkele oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen.

Even krijgshaftig klonk zijn collega van Sport, die donderdag het laboratorium bezocht waar straks plasjes en bloed van zo’n 6.250 sporters worden onderzocht. Wie alleen maar dénkt aan doping, die pakken we, beweerde hij letterlijk. Zo is er een geheel nieuwe dimensie aan de dopingbestrijding toegevoegd.

Bijzonder is ook dat chemiereus GlaxoSmithKline dit lab zal sponsoren. Zul je zien dat de controleurs een verboden middel opsporen dat door de sponsor was aangemaakt. Dat is net zoiets als de Nederlandse overheid die gokverslaving bestrijdt door casino’s te openen.

De Britten zullen ook hun diplomatieke gaven nog moeten aanspreken. Met de giframp van 1984 in Bhopal in het geheugen heeft India geprotesteerd tegen de bijdrage van een andere olympische sponsor: Dow Chemical.

Saai is het dus niet, een half jaar voor aanvang van de Spelen.

Wel jammer dan dat nog maar zo weinig Nederlandse sporters zijn gekwalificeerd, in het jaar waarin het NOC honderd wordt.

Maar zie, daar is turner Jeffrey Wammes. Het lukte hem niet om op eigen kracht naar Londen te springen. Nu claimt hij deelname via een rechtszaak .De rechter zal die eis afwijzen. Wedden?

John Kroon

    • John Kroon