Griekenland kondigt nieuwe bezuinigingsmaatregelen aan

De Griekse premier Lucas Papademos heeft met drie belangrijke coalitiepartners overeenstemming bereikt over nieuwe, pijnlijke bezuinigingsmaatregelen. Dat lieten de Griekse autoriteiten gisteren weten. De nieuwe maatregelen gelden als een voorwaarde voor het verstrekken van financiële steun aan Griekenland door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos wees een eerder uitgelekt plan van Duitsland om het toezicht op de Griekse begroting en het uitvoeren van bezuinigingsmaatregelen sterker op te voeren af. De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Roesler zei in een interview met de Duitse krant Bild dat de Grieken de begrotingscontrole uit handen moeten geven aan een daarvoor aangestelde EU-functionaris.

Griekenland is volgens Venizelos bereid om grote offers te brengen om de crisis te overwinnen en is zich ook bewust van de hulp die het van EU-landen krijgt. Maar de Europese integratie is gebaseerd op een institutionele gelijkheid van de lidstaten en respect voor hun nationale identiteit en waardigheid, aldus Venizelos.

De Griekse politici hebben ook gesproken over de afspraken die Griekenland moet maken met financiële instellingen over de kwijtschelding van 50 procent van de schulden aan private partijen. BBC, Reuters, AP