Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Geen nieuwe lening Griekenland zonder hervorming’

Volgens de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble zijn grote hervormingen een vereiste voor zijn land om op de EU te kunnen blijven rekenen.. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Griekenland moet de nodige hervormingen doorvoeren, anders loopt het land mogelijk nieuwe financiële hulp vanuit Europa mis. Dat zegt de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble vandaag in een interview met The Wall Street Journal.

Volgens Schäuble is Europa “bereid Griekenland te steunen” met een nieuw leenprogramma ter waarde van zo’n 130 miljard euro, maar waarschuwt hij ook dat er zonder hervormingen geen enkel geldbedrag hoog genoeg is om de problemen in het land op te lossen, zo meldt persbureau Novum.

Griekenland wijst groter budgettair toezicht af

Schäuble reageert met het interview nadat Griekenland een voorstel van Duitsland verwierp waarbij Europa meer budgettair toezicht zou krijgen op het land, bijvoorbeeld door het uitspreken van een veto over bepaalde eventuele uitgaven. Daarmee zou Griekenland een gedeelte van de soevereiniteit over zijn budget kwijt raken.

Ook andere Europese landen en de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos wezen het Duitse voorstel van de hand, waarbij Venizelos verklaarde dat “grotere landen” Griekenland niet zouden moeten dwingen tot “een dilemma tussen economische assistentie en nationale waardigheid”.

De grote begrotingstekorten maken het moeilijk voor Griekenland om zijn kredietwaardigheid te herstellen. Een spoedig verwacht akkoord tussen het land en zijn private schuldeisers over het herstructureren van honderd miljard euro aan schulden is daarbij niet genoeg om het land uit het slop te trekken.

‘Mogelijk moeten veel meer schulden kwijtgescholden dan nu voorzien’

Economen verwachten dan ook dat de overheden in de eurozone en de Europese Centrale Bank (ECB) uiteindelijk meer schulden moeten kwijtschelden en dat er misschien wel 145 miljard euro aan leningen nodig is om Griekenland de komende jaren financieel te ondersteunen.

Hoewel Europese landen als Duitsland liever geld blijven pompen in Griekenland dan het land failliet te laten gaan, raakt het geduld op, omdat de Griekse regering te weinig zou doen om bezuinigingen en hervormingen door te voeren.

Uiterlijk in maart moeten leiders van eurozonelanden beslissen of Griekenland nieuwe leningen krijgt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal vandaag voorafgaand aan de eurotop in Brussel naar verwachting een gesprek hebben met Griekse minister-president Lucas Papademos over een sterkere handhaving van economische hervormingsmaatregelen.