EU akkoord over begrotingspact en permanent noodfonds

De groepsfoto van de EU-leiders in Brussel. Foto AP / Frank Augstein

Op de EU-top in Brussel is een akkoord bereikt over het nieuwe Europese verdrag waarin strengere begrotingsregels worden vastgelegd. Ook is besloten dat het permanente noodfonds ESM deze zomer al actief wordt. Dat meldt EU-president Herman van Rompuy vanavond op Twitter.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy 25 member states join and will sign the fiscal compact treaty. #euco
Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Endorsement of the #ESM treaty. #EUCO

Van de 27 EU-landen tekenen 25 landen het verdrag. Eerder was al bekend dat Groot-Brittannië het verdrag niet wil tekenen. Wegens “parlementaire procedurele problemen” kan Tsjechië het verdrag ook nog niet tekenen.

Automatische sancties en ‘gouden regel’

Onderdeel van het verdag zijn automatische sancties in het geval een lidstaat de begrotingsregels overtreedt. Vorige week werden de Europese ministers van financiën het al eens over een groot deel van het concept. Het begrotingstekort mocht al niet hoger zijn dan drie procent van het bruto binnenlands product van een lidstaat. Nu is afgesproken deze regels met automatische sancties te gaan handhaven. Ook is afgesproken dat de lidstaten de ‘gouden regel’, gedurende een economische cyclus moeten de begrotingen in evenwicht zijn, verankerd wordt in de nationale wetgeving.

De Europese Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie moeten een grote rol gaan spelen bij de handhaving van de sancties.

Verdrag moet eerst geratificeerd worden door twaalf eurolanden

Tijdens de Europese Raad begin maart wordt daadwerkelijk een handtekening gezet onder het pact. Als twaalf eurolanden het verdrag hebben geratificeerd treedt het in werking, meldde Van Rompuy vanavond tijdens een persconferentie. Andere EU-landen die het pact tekenen mogen daarnaast aanschuiven bij overleg over de eurozone en het pact. Dat was een voorwaarde van Polen om in te stemmen.

Eerder vandaag liet NRC-correspondent in Brussel Caroline de Gruyter weten dat het grootste deel van de afspraken in het verdrag al geregeld was. De Gruyter:

“Van deze afspraken was 99 procent allang geregeld, bijvoorbeeld in het zogenoemde sixpack van september 2011. Ze hebben het alleen nog iets beter vastgelegd. Rechtsom bestond het al en nu hebben ze het ook linksom op papier gezet.”

Ook akkoord over permanent noodfonds

In Brussel is ook een akkoord bereikt over het instellen van het permanente noodfonds ESM. De lidstaten storten storten voortaan vooraf hun bijdrage in het noodfonds. Hierdoor is minder geld nodig dan bij het tijdelijke noodfonds EFSF, waarbij de lidstaten pas geld stortten als een beroep werd gedaan op het fonds. Het leencapaciteit van het fonds gaat 500 miljard euro bedragen, waarvan de eurolanden de komende jaren 80 miljard startkapitaal storten.

Het fonds wordt in juli dit jaar actief, in plaats van 2013, en moet er voor zorgen dat niet alle eurolanden gevaar lopen bij problemen in één van de eurolanden. Het ESM moet het tijdelijkse noodfonds EFSF vervangen, hoewel beide fondsen nog een jaar naast elkaar zullen blijven bestaan.

Eerder vanavond werden de EU-leiders het al eens over de aanpak van de werkgelegenheid en de groei in Europa.

Lees meer over de Eurotop in Brussel in dit achtergrondartikel.