Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Espresso met prins Willem-Alexander

De geruchten over de troonafstand van koningin Beatrix zijn weer toegenomen. ‘Ik heb niks gehoord,’ zegt kroonprins Willem-Alexander. ‘Mijn moeder wordt morgen 74 jaar en ze is nog tiptop in orde.’ Wat vindt hij ervan dat 34 procent van de Nederlandse bevolking van mening is dat koningin Beatrix moet aftreden?

Foto Reuters / Beril Ericson

Percentage

De geruchten over de troonafstand van koningin Beatrix zijn weer toegenomen. ‘Ik heb niks gehoord,’ zegt kroonprins Willem-Alexander. ‘Mijn moeder wordt morgen 74 jaar en ze is nog tiptop in orde.’ Wat vindt hij ervan dat 34 procent van de Nederlandse bevolking van mening is dat koningin Beatrix moet aftreden? ‘Dus 66 procent vindt dat ik mag blijven lanterfanten?’ zegt de kroonprins. Hij neemt een slokje espresso en zegt dan: ‘Ik vind het een prachtig percentage.’ De koningin krijgt van haar onderdanen een 7,7 voor de uitvoering van haar taken. ‘Een heel mooi cijfer,’ zegt Willem-Alexander. ‘Ik haalde voor gymnastiek altijd een zes min.’

Afgelopen vrijdag zei vicepremier Maxime Verhagen na afloop van de ministerraad dat prins Willem-Alexander ‘buitengewoon klaar is voor de functie, zoals hij dat al meerdere jaren is.’ De kroonprins is even stil en zegt dan: ‘Welke functie bedoelt hij?’ De functie van koning, denk ik. ‘O, die functie,’ zegt de kroonprins. ‘Nee, daar ben ik nog lang niet klaar voor.’ Waarom niet? ‘Gut,’ antwoordt Willem-Alexander. ‘Al die verplichtingen.’ Hij drinkt zijn espresso op. ‘Van mij mag het nog wel honderd jaar duren.’ Dat haalt de koningin niet. ‘Ik vrees ook van niet,’ zegt de kroonprins. ‘Life is a bitch.’