En dit vinden de bezoekers van het IFFR

Bezoekers in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Foto Judith Laanen

Als je nog nooit op een filmfestival zo groot als IFFR geweest bent (zoals ondergetekende), zoek je al snel je heil bij mede-filmfestivalgangers. Want die kunnen je vast helpen met hun ervaringen.

‘Kun je ook gratis bier halen met die perspas?’

In de foyer van de Rotterdamse Schouwburg voel ik Marten (33, promovendus) en Mark (28, chirurg in opleiding) aan de tand. Beide zijn ze vanaf het begin van hun studietijd in Rotterdam naar het festival gegaan. Volgens Marten werd het gepromoot vanuit de Erasmus Universiteit en sindsdien is hij verknocht aan het festival. Je moet wel goed in het programma duiken, anders heb volgens Marten je zomaar kans dat je bij een verstilde Chinese film drie uur zit te kijken naar groeiend gras. Ze vonden The Ultimate Pranx Case tot nu toe het leukst: een film die uit de hand loopt. Later deze week gaan ze naar The Comedy, want zoals Mark het smalend zegt: “Die gaat over het uitschelden van hipsters. Mensen zoals jij”, wijzend op mijn retromontuur. Hee, bedankt. Anders nog iets? “Ja, kun je met die perspas van je ook gratis bier halen?” vraagt Marten. Nou, geen idee, maar ik zal erachteraan gaan. Heeft Marten nog een mening over het publiek? “Ja! Ik heb al menig veertigplusser gezien die zich te jong kleedt, met skinny jeans enzo.”

Een Twitterimpressie van het publiek:

Twitter avatar jaimeekm ‘JKMA♥ Die film was echt raar man #IFFR.
Twitter avatar MefDeBock Marco de Bock Een moedige jonge hoofrolspeler uit ‘Back to Square’ was alleen afgereisd naar het #IFFR. Maar waar was de Arabische tolk? Jammer. #Q&A
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Pathe 1 is afgeladen op maandagmiddag. Spijbelen is hot. #iffr

De bouwploeg aan het woord

In het kader van publieksparticipatie wijzen ze het volgende slachtoffer dat ik mag ondervragen aan. Het wordt Rik (57), die op de trap zit te genieten van een biertje. Hij zit bij de bouwploeg en loopt voor de vierde keer op het IFFR rond. “De hardcore bouwploeg”, vult hij zelf aan. Wat is dat eigenlijk? “Wij verhuizen kantoren, doen decoropbouw, verplaatsen muziekinstallaties, dat soort dingen.” Heb je dan nog wel tijd om films te bekijken? Rik: “Ja hoor. Wij zijn de enige club van het festival die alleen van tevoren en achteraf ingezet wordt.” Tijd zat dus. Hoogtepunten? “Miss Balla, Lena en Four Suns.” Rik laat zich graag verrassen door het programma. “Ik ben niet zo’n filmfreak die alle regisseurs en stijlen kent.” En wat vind je van het publiek? “Dat is heel relaxt. Echte filmliefhebbers. Als de film begint is het ook echt stil.”

Een Twitterimpressie van het publiek:

Twitter avatar Evert_deVries Evert de Vries Met last minute kaarten naar #Splinters. Weet niets meer dan de titel, zo hoor je het #iffr te ondergaan.
Twitter avatar indiewendy Wendy Mitchell good industry party last night, #IFFR. Not so good was industrial construction banging that started outside my hotel at 7:30 am.
Twitter avatar nat_muller Nat Muller excited to be kicking off the POWER CUT: MIDDLE EAST program today at @IFFR. 1st Egyptian Timelines compilation + Q&A at 17.00h, LV1. join!

‘Publiek: linkse elitaire hobbyisten’

Zijn collega, wiens echte naam we niet mogen weten maar die wel graag ‘Dirk-Jan (18) uit Rotterdam’ genoemd wil worden, is vanaf het begin van het gesprek met Rik een grappige stoorzender. Zo roept hij “Kijk nou, Lois Lane!” Dan vraag je erom om geïnterviewd te worden, hoor. Rik: “Hij is zaalwacht.” ‘Dirk-Jan’: “Zaalwacht? Nee, daar heb ik het geduld niet voor. Dan moet je op mensen wachten.” Zijn beste film tot nu toe is Commission van Erik van Lieshout. “Heel grappig. Gaat over een man die een winkel wil openen op het Zuidplein.” ‘Dirk-Jan’ laat zich ook meestal door het filmaanbod verrassen, al heeft hij nu wel het programma van tevoren bekeken. Vorig jaar heeft hij namelijk maar één film kunnen zien. Hij vindt het publiek gezellig, maar merkt op dat het bij ‘Commission’ wel een stel “linkse elitaire hobbyisten” waren. Maar misschien lag dat aan de locaties, want de schouwburg heeft wel een drempel.

Een Twitterimpressie van het publiek:

Twitter avatar pancdesign Remco Homberg Zo bij het #IFFR maar eens kijken of er een lekkere arty VPRO film met Steven Seagal draait.
Twitter avatar superpaard_fred Ingrid Leukste film van gisteren #iffr: Bobby yeah. Een beetje vreemd maar wel grappig. Wat zou er in het hoofd van de maker omgaan?
Twitter avatar SanderMeijboom Sander Meijboom #18 L’Estate di Giacomo. Als afsluiter van de dag gelukkig toch nog een mooie film. Je krijgt er gelijk zin in de zomer van! #iffr

‘Vroeger waren de feesten beter’

Ook op de trap zit Ninon (41) met haar hoofd verscholen achter The Daily Tiger, de festivalkrant. Ze is oudgediende en bezoekt het festival al voor de twintigste keer. Als vrijwilliger heeft ze vroeger bij de kassa van het IFFR gestaan. Volgens Ninon is het “ieder voor zich” op het IFFR. Ze heeft het programma niet bestudeerd, maar dat is het leuke van het festival: “Gewoon gaan en verrast worden.” Beste film tot nu toe? “Papirosen, een film over een Joodse familie in Argentinië.” Haar beste locaties? “Cinerama, De Doelen en het Oude Luxor. Niet alle locaties zijn normaal filmzalen, zoals De Doelen bijvoorbeeld, waar het Rotterdams Philharmonisch Orkest zit. Een aparte beleving dus. Geweldig!” Enige minpuntje is dat de randprogrammering achteruit is gegaan. “Vroeger waren de feesten beter. Nu kom ik toch meer voor de films.”

    • Judith Laanen