En de verliezers zijn: Catherine Ashton en de zwaantjes

N og onderbelichte slachtoffers van de eurocrisis zijn: de Brusselse motoragent en Catherine Ashton.

Het zijn de motoragenten die, elke keer als Europese leiders in Brussel proberen de euro te redden, de colonnes van de 27 delegaties moeten begeleiden. En, dikwijls onder getoeter of gescheld van ‘gewone’ automobilisten, de Belliardstraat richting EU-wijk vrij moeten maken. Vandaag, bij de eerste eurotop van dit jaar, heeft het korps motorpolitie (in België ook wel ‘zwaantjes’ genoemd) het extra moeilijk. Door een algemene staking, ook in het openbaar vervoer, zijn er vermoedelijk nog meer auto’s op de weg dan normaal.

Catherine Ashton, de minister van Buitenlandse Zaken van de EU (die niet zo mag heten), ondervindt met haar diplomatenkorps een ander soort last van de eurocrisis. Europese denktanks wijzen op het effect van de crisis op de invloed van de Europese Unie in de wereld. Dat is „enorm”, schrijft analist Nicu Popescu van denktank European Council on Foreign Relations (ECFR). „Wanneer je eigen huis in brand staat, is het een slechte tijd om met je buren te kletsen of banden met ze aan te gaan.”

De economische zwakte van Europa en de interne politieke spanningen doen Ashtons gezag geen goed wanneer ze deze week, bijvoorbeeld, Abdullatif bin Rashid Al Zayani ontvangt, de secretaris-generaal van de Samenwerkingsraad voor de Golf. Naar verwachting gaan de gesprekken over Iran en de situatie in Syrië.

De buitenlands-politieke uitdagingen voor Europa zijn onverminderd groot. In Rusland zijn deze week weer grote protesten gepland. Kan Rusland Europeser worden? In Birma begint, na de snelle opening van de dictatuur, de race naar Rangoon van westerse politici en zakenlieden. Waar is Ashton, vraagt een andere ECFR-analist, Jonas Parello-Plesner.

Nu er aan de eurocrisis maar geen einde komt, groeit het ongeduld over de Europapolitiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de agenda bepaalt.

Tijdens de eurotop hopen Europese leiders de laatste hand te leggen aan het nieuwe begrotingspact voor de euro. Het is het Europa van recht en regels, het Europa van Merkel dat nu gestalte krijgt. Het juridisch denkende Duitsland wil vastleggen dat wie ‘schuldig’ is aan ‘schulden’ – in het Duits, net als in het Nederlands, woorden die dicht bij elkaar liggen – wordt gestraft.

Merkel en haar adviseurs, schrijft Duitslandcorrespondent Joost van der Vaart in deze bijlage, behoren tot een generatie die zelfbewustzijn bezit en vecht voor het Duitse belang. Zij zijn de architecten van een Duits Europa in wording.

Voor de buren van Duitsland is het wennen aan de dominantie van Berlijn. De Belgische premier Di Rupo waarschuwde Merkel onlangs nog voor inmenging in de Belgische politiek. Zijn achterban staakt vandaag tegen de bezuinigingskoers van Di Rupo, die de pensioenen raakt. Dat moet allemaal, zo is in België steeds vaker te horen, van Europa en van Merkel.

    • Mark Beunderman