Een Ans Markus als prijs bij de Kunstloterij

Het schilderij De taal van het lichaam van Ans Markus en een geldbedrag van 100.000 euro. Dat waren twee hoofdprijzen die gewonnen konden worden bij de Nationale Kunstloterij, die werd opgericht in september vorig jaar, en die zaterdag de eerste trekking had.

De 100.000 is niet gevallen, wel een prijs van 1.000 euro. Of het schilderij van Markus een nieuwe eigenaar krijgt hangt af van de hoofdprijswinnaar: die mag zelf kiezen of hij dit werk neemt of bijvoorbeeld een schilderij van Jeroen Hermkens.

In totaal zijn er 340 prijzen uitgereikt, zegt oprichter Felix Timmermans. „Vooral kleinere kunstprijzen zoals gesigneerde clichédrukken en bronzen beeldjes.” Van de winnaars krijgen er 33 een gratis abonnement op kunstblad Palet. De uitgever van Palet, Jochem Schuijt, is medeoprichter van de loterij.

Hoeveel loten precies zijn gekocht wil Timmermans niet prijsgeven. „Wel duizenden, maar geen tienduizenden.” Volgens de oprichter zijn er minder loten verkocht dan hij had gehoopt, omdat zijn loterij nog te weinig bekendheid heeft.

De loten kosten 10 euro en worden vooral verkocht via dnkl.nl. De helft van de opbrengst gaat naar kunst en cultuur. Het idee is dat ook de prijzen vooral bestaan uit kunstwerken en kaartjes voor schouwburg of andere culturele instellingen.

    • Birgit Donker