Doet Beatrix afstand van de troon? Het speculeren is (alweer) begonnen

Koningin Beatrix in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in 1994. Foto Vincent Mentzel / NRC

Koningin Beatrix wordt morgen 74 jaar. En voor de zoveelste keer wordt er gespeculeerd over een op handen zijnde abdicatie van de vorstin. Gaat het nu dan echt gebeuren?

Beatrix zit dit jaar tenslotte 32 jaar op de troon, even lang als haar moeder. En is die ‘koninklijke zucht‘ van laatst geen teken dat ze het zat is?

Die ‘aanwijzingen’ vallen echter in de categorie aanwijzingen die al jarenlang wordt gebruikt om het aftreden van Beatrix te voorspellen. Zo gokte Privé vorig jaar dat de majesteit op 30 april afstand zou doen van de troon. Aanwijzingen waren onder andere de nieuwe limousine van Beatrix, “zo groot dat hij onmogelijk voor haar alleen bedoeld kan zijn” en de jaarlijkse vakantiefoto waarop niet de koningin, maar Willem-Alexander en Máxima voor het eerst centraal stonden.

Overigens dachten de Amerikanen in juli 2009 dat Beatrix binnen een jaar afstand zou doen van de troon, bleek uit Wikileaks-cables. En Neerlands beste paragnosten voorspellen vrijwel ieder jaar dat Beatrix aftreedt.

Historicus Henk te Velde gokte vorig jaar nog op 2013, hoewel het volgens de bezoekers van de website van Shownieuws nog veel langer zal duren. Ook Rein Jan Hoekstra, goede bekende van het Koninklijk Huis, liet in december aan NRC Handelsblad weten dat hij Beatrix toch niet snel ziet aftreden.

Nu Beatrix bijna jarig is komt de geruchtenmachine weer op gang. Gisteravond zei schrijver Tomas Ross, die onder meer meeschreef aan de serie ‘Beatrix, Oranje onder Vuur’, in Brandpunt dat hij verwacht dat Beatrix wellicht morgen al haar aftreden bekendmaakt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Één van de bronnen van Ross is Jan Hoedeman, Koninklijk Huis-verslaggever van De Volkskrant. Die heeft de abdicatie echter met weinig succes al eerder voorspeld. Hij schreef zelfs al het boek “Koning Willem IV” dat in 2009 “z.s.m. na de abdicatieaankondiging” zou verschijnen. Uiteindelijk verscheen het boek toch maar gewoon in 2010.

Aanwijzingen vóór en tegen

Wanneer Beatrix zal aftreden is dus al jaren volstrekt onduidelijk. Het speculeren is echter begonnen en in NRC Handelsblad zetten Danielle Pinedo en Kees Versteegh vandaag alle aanwijzingen vóór en tegen op een rijtje.

Zo is onder andere de nieuwe directeur bij het Kabinet der Koningin een vertrouweling van Willem-Alexander en Máxima en vertrekt een vertrouweling van Beatrix bij de Raad van State: Herman Tjeenk Willink. Daarnaast is het huis in Mozambique eindelijk verkocht en het Paleis op de Dam eindelijk gerenoveerd.

Aanwijzingen tegen een snelle abdicatie zijn er echter ook. Zo ligt onder andere de mogelijke vervolging van Maxima’s vader in de weg, zijn de kleinkinderen nog wel erg jong en blijft de Deense koningin Margrethe, met wie Beatrix een nauwe band heeft, voorlopig ook nog op de troon zitten.

Eigenlijk is maar een ding duidelijk: Beatrix wordt morgen 74 jaar en is daarmee de oudste regerende Nederlandse monarch in de geschiedenis.

Koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander tijdens een vakantie in Toscane. Foto AP / Lorenzo GalassiKoningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander tijdens een vakantie in Toscane. Foto AP / Lorenzo Galassi

Lees het hele artikel van Danielle Pinedo en Kees Versteegh vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie.

    • Lex Boon