De wereldkampioen

China's Yu Jing celebrates after setting a new world record during the women's ISU World Speedskating Sprint Championship 500-meter event in Calgary, Alberta, Sunday, Jan. 29, 2012. (AP Photo/The Canadian Press, Jeff McIntosh) AP

Wie, wat, waar?

Schaatsster Yu Jing heeft gisteren het wereldkampioenschap sprint gewonnen in Calgary. De 26-jarige Chinese hield de Canadese titelverdediger Christine Nesbitt, die zowel zaterdag als zondag de 1.000 meter won, met tweehonderdste seconde achter zich in het klassement. De Chinese Zhang Hong eindigde als derde.

Nieuwe wereldrecords

Nesbitt verbeterde op de eerste dag het wereldrecord op de 1.000 meter. De 26-jarige Canadese snelde zaterdag op de Olympic Oval, een van de snelste ijsbanen van de wereld, naar een tijd van 1.12,68 minuten en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan de zes jaar oude toptijd van haar landgenote Cindy Klassen (1.13,11). Gisteren dook Yu Jing als eerste vrouw ooit onder de 37 seconden op de 500 meter: 36,94 seconden. Het oude record stond op naam van Jenny Wolf, die in december 2009 in Salt Lake City 37,00 klokte.

En de Nederlandse schaatssters?

Margot Boer eindigde net naast het podium, op de vierde plaats, gevolgd door Annette Gerritsen. Marrit Leenstra, zaterdag tweede en gisteren derde op de 1.000 meter, eindigde in het eindklassement als achtste. Thijsje Oenema sloot het wereldkampioenschap af op de tiende plaats.

Het toernooi van de mannen was gisteravond nog niet afgelopen toen de krant naar de drukker moest.