De Hells Angels hebben hun clubterrein na veertig jaar ‘op gemoedelijke wijze’ verlaten

Het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam is niet langer het thuis van de Hells Angels. Foto AP / Patrick Tehan

De Hells Angels hebben vanochtend hun clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam verlaten. De sleutels zijn ingeleverd en later vandaag wordt het clubhuis, Angel Place, afgebroken.

Met het achter zich laten van het clubterrein komt een einde aan veertig jaar waarin de Angels gevestigd waren achter het metrostation Spaklerweg, nabij station Amsterdam Amstel. Begin december kwamen de gemeente en de motorclub overeen dat als ze de vestigingsplek zouden verlaten, ze 400.000 euro mee zouden krijgen. Bij die afspraak hoorde dat de Angels eind januari moesten zijn vertrokken.

NRC-redacteur Yasmina Aboutaleb was vanmorgen bij het clubhuis. Het ging er “gemoedelijk” aan toe, zegt ze:

“Vanochtend vroeg heeft een groep Angels het clubhuis gestript. In pottenkijkers hadden ze weinig trek, maar ze werden gevolgd door een andere ploeg die wat minder mediaschuw was en de aangekomen journalisten en fotografen binnen lieten. De sfeer was gemoedelijk, er werden grapjes gemaakt en herinneringen opgehaald aan de veertig jaar dat het hun thuis was.”


Grotere kaart weergeven

‘We willen elkaar in Amsterdam blijven treffen’

Waar de motorclub zich nu gaat ophouden, is niet duidelijk. Een nieuw clubhuis in Amsterdam komt er in elk geval niet, als het aan burgemeester Eberhard van der Laan ligt. Ook Diemen heeft gezegd dat de club daar niet welkom is. Maar de motorclub wil ook niet naar een andere stad uitwijken, zegt Yasmina Aboutaleb:

“Het zijn Amsterdammers en ze willen elkaar in Amsterdam blijven treffen - clubhuis of niet.”

Clubhuis en bedrijven eruit, ‘typisch Amsterdamse wijk’ erin

Op het terrein moet een parkje verrijzen. De bewoners van een nieuw te bouwen buurt moeten daar kunnen wandelen en picknicken, zegt de woordvoerder van de gemeente tegen persbureau Novum. Niet alleen de Angels moeten het gebied verlaten. “In de loop van de tijd wordt de rest van het gebied leeggemaakt.” Ook “overlastgevende” bedrijven zoals glassnijders moeten het veld ruimen. Daarna wordt de grond gesaneerd en bouwrijp gemaakt.

Vervolgens kan worden begonnen met de bouw van een “typisch Amsterdamse wijk”. Daarbij is veel ruimte voor zelfbouw. “Iemand kan dan in zijn eentje een huis bouwen, maar omdat het vooral hier erg duur is om één woning op één bouwkavel te bouwen, is het ook mogelijk met een groep een appartementencomplex te bouwen.”

De sloop van het pand van de Hells Angels is live te zien op AT5.

    • Peter Zantingh