Castro behoudt eenpartijsysteem, kondigt enige hervormingen aan

Straatbeeld gisteren in Havana tijdens de partijconferentie. "Verder met Fidel en Raul, revolutie." Foto Reuters / Desmond Boylan

Raul Castro is geenszins van plan meerdere partijen naast zijn Cummunistische Partij te dulden. Wel worden er langzaamaan beperkingen gesteld aan de presidentstermijnen in Cuba.

Volgens de Cubaanse leider is een eenpartijenstelsel nog steeds de manier om een bolwerk te vormen tegen het Amerikaanse imperialisme. Dat zei de Cubaanse leider gisteravond laat op de eerste partijconferentie ooit waarop brede hervormingen werden aangekondigd, hoewel significante politieke veranderingen niet werden aangekondigd.

Cubanen mogen nu onder meer kleine ondernemingen opstarten en op eigen houtje auto’s kopen en verkopen. Maar verstrekkende hervormingen zoals meerdere partijen toelaten, iets wat sinds 1976 bij grondwet verboden is, zou volgens Castro gelijkstaan aan “het legaliseren van een partij voor imperialisme op onze grond”.

Wel mag een president nu nog maar tweemaal vijf jaar aan de macht zijn. Daarvoor is wel een wijziging van de grondwet nodig dus deze hervorming wordt langzaam doorgevoerd, zei Castro (80) zonder aan te geven wanneer dit proces in gang wordt gezet of afgerond moet zijn. Zijn broer Fidel (85) was 49 jaar aan de macht na de revolutie in 1959.

    • Jules Seegers