Britse bankier geeft zijn bonus terug na ophef

De top van de Royal Bank of Scotland ligt opnieuw onder vuur. Nadat twee weken geleden bekend werd dat voormalig topman Sir Fred Goodwin zijn adelijke titel mogelijk moet inleveren, ontstond afgelopen weekend discussie over de bonussen van de zittende leden van de raad van bestuur van de bank.

De zittende topman van Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, maakte gisteravond bekend dat hij afziet van zijn bonus van 970.000 pond (1,15 miljoen euro).

Hester en RBS kwamen de afgelopen dagen steeds meer onder politieke druk te liggen vanwege de beloning; de bank is sinds 2008 voor 82 procent in handen van de staat . Dit jaar zullen 4.000 werknemers worden ontslagen omdat de bank zijn zakenbankdivisie zal verkopen.

Dit weekeinde zei oppositieleider Ed Miliband een Lagerhuisstemming te willen forceren over Hesters beloning van 3,6 miljoen aandelen, die bovenop zijn salaris van 1,2 miljoen pond komt. Daarop besloot de 51-jarige topman, die in 2008 als opvolger van Goodwin werd aangesteld om orde op zaken te stellen bij RBS, zijn beloning te weigeren. Dat deed Hester ook in 2009 – vorig jaar ontving hij 2 miljoen pond.

Het gevaar is dat de beslissing van Hester een precedent schept. Zijn beloning werd immers vastgesteld door de raad van commissarissen – die vindt dat de topman er in slaagt RBS weer gezond te maken – en goedgekeurd door de aandeelhouders, in casu de regering. Die wilde zich niet met de dagelijkse bedrijfsvoering en individuele beloningen bezighouden, zo was de officiële lijn dit weekeinde. Maar door politiek gekrakeel is deze procedure nu toch doorbroken.

Miliband zei op zijn webblog gisteravond dat Hester „de juiste beslissing” heeft genomen, maar dat het debat over „eerlijke topsalarissen en verantwoordelijk kapitalisme nu pas is begonnen”. De komende weken worden ook de hoogte van de bonussen van bij andere banken bekendgemaakt.