Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Berging kan tien maanden duren

Het bergen van het gestrande cruiseschip Costa Concordia gaat mogelijk tien maanden duren. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gisteravond gezegd. Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is ingeschakeld om de brandstof uit het cruiseschip te pompen. Smit stelde de operatie zaterdag opnieuw uit. De ruwe zee voor de Toscaanse kust bemoeilijkt de berging. Pas als de brandstof uit het schip is gepompt kan Smit beginnen met het bergen van de Costa Concordia. De eigenaar van het cruiseschip, Costa Crociere, heeft de opdracht voor de berging opengesteld voor biedingen. Dat proces zal zo’n twee maanden in beslag nemen. Novum