Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Beramers aanslag op krant Mohammed-cartoons veroordeeld

Kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. Foto AFP / Martin Sylvest Andersen

De Noorse rechtbank heeft vandaag twee mannen een gevangenisstraf opgelegd voor het beramen van een aanslag in Kopenhagen. Ze probeerden ongeveer een jaar geleden een kantoor te bombarderen van de Deense krant Jyllands-Posten in de hoofdstad.

De Noorse Mikael Davud, die als initiatiefnemer van de aanslag wordt gezien, moet zeven jaar de cel in. Davud heeft een Chinese moslimachtergrond, en zou banden zou hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda. Hij heeft ook voor de rechtbank toegegeven dat hij de Chinese ambassade in Oslo als doelwit, maar is alleen veroordeeld voor de voorgenomen aanslag van de Deense krant. Volgens de rechter heeft Davud de voorbereidingen getroffen voor het plan om de krant te bestormen in samenwerking met Al-Qaeda.

Daarnaast is de medeverdachte Shawan Sadek Saeed Bujak veroordeeld voor drie en een half jaar cel. Een derde verdachte, de Noorse asielzoeker David Jakobsen heeft zijn straf van vier maanden inmiddels uitgezeten en wordt vrijgelaten. Hij werd alleen schuldig bevonden aan het aanleveren van explosieven, en had volgens de rechter geen rol in de verdere voorbereidingen.

Beraamde aanslag onderdeel van groter plan

De rechtbank maakte bekend dat Al-Qaeda een serie van drie aanslagen organiseerde rond dezelfde tijd, die elk zijn mislukt. Naast de Deense krant waren de New Yorkse ondergrondse en een Brits winkelcentrum beoogde doelwitten. Voor Noorwegen zijn dit de eerst veroordelingen onder de anti-terreurwetgeving van het land.

Krant plaatste cartoons met Mohammed afgebeeld met bom

De krant Jyllands-Posten plaatste in 2005 cartoons van Kurt Westergaard, waarin de profeet Mohammed afgebeeld werd met een bom. Dit leidde tot dagenlange gewelddadige protesten in islamitische landen.

Volgens de veiligheidsdiensten die de zaak een jaar geleden onderzochten waren de verdachten zijn van plan om een kantoor van de krant te bestormen met vuurwapens. “Ze wilden zo veel mogelijk mensen vermoorden,” aldus Jakob Scharf van de Deense veiligheidsdient PET.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd zelf op Nieuwjaarsdag vorig jaar aangevallen door een 28-jarige Somalische man die met een bijl zijn woning binnendrong. Westergaard kon zich tijdig in veiligheid brengen. Volgens de Deense inlichtingendienst had de aanvaller banden met de Somalische radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab.