België staakt uit protest tegen bezuinigingen (op dag van EU-top)

Twee passagiers in een voor de rest lege stationshal in Gent. Er wordt vandaag de hele dag gestaakt door de drie grootste vakbonden, waardoor onder meer het openbaar vervoer stilligt. Foto AP / Yves Logghe

In België staken vandaag werknemers in het hele land omdat ze het oneens zijn met de bezuinigingen die het kabinet-Di Rupo wil doorvoeren. Het openbaar vervoer is ontregeld, luchthavens liggen stil of hebben vertraagde vluchten en ziekenhuizen draaien weekenddiensten.

Het wegverkeer ondervindt vooralsnog weinig hinder, mogelijk omdat veel mensen een dag vrij hebben genomen of thuis werken. De luchthaven van Charleroi is gesloten en het vliegveld van Brussel kampt met vertragingen, omleidingen en annuleringen. In de haven van Antwerpen worden geen schepen geladen of gelost. Ook wordt post niet bezorgd, in grote delen het huisvuil niet opgehaald en hebben leraren het werk neergelegd. Eind december van vorig jaar werd er ook al gestaakt.

De staking is georganiseerd door de drie grootste vakbonden, die zich ermee willen verzetten tegen de bezuinigingsplannen van de Belgische regering. Vooral over de voorgenomen hervorming van het pensioenstelsel zijn ze verbolgen. De oplossing ligt, zeggen de vakbonden, in een verhoging van de belasting voor multinationale ondernemingen. Niet in het snijden in openbare diensten en pensioenhervorming. Het percentage werknemers dat lid is van een vakbond, is in België een van de hoogste ter wereld.

De algemene staking valt samen met de Europese top die vanmiddag om 15:00 in Brussel begint. De regeringsleiders van 26 EU-landen komen samen in de hoofdstad om een definitief akkoord te bereiken over het begrotingspact, waarvan ze de grote lijnen in december vastlegden.

De Belgische krant De Morgen houdt een liveblog bij over de staking.

    • Peter Zantingh