Belgen staken tegen hogere pensioenleeftijd

People block the entrance to pharmaceutical and chemical company Bayer in the harbor of Antwerp, early on January 30, 2012 during a general strike all over Belgium. Belgium was in chaos today, just hours before an EU summit, with transport and other public services halted by a national strike called by unions in protest at EU-ordered austerity measures.AFP PHOTO / BELGA PHOTO DIRK WAEM AFP

Het openbare leven en de economie in België werden vandaag getroffen door een algemene staking tegen de pensioenhervormingen van premier Elio di Rupo.

Het openbaar vervoer lag vrijwel stil. Alle treinen, ook die van en naar Nederland, waren geannuleerd. De luchthaven van Charleroi was gesloten, maar op luchthaven Zaventem viel de hinder vanochtend mee. Europese leiders, vandaag in Brussel bijeen voor een eurotop, zouden landen op de militaire basis van Bevekom om vertraging te voorkomen.

Di Rupo wil de Belgische pensioenwet versoberen. Belgen mogen volgens zijn plannen niet meer op hun zestigste met vervroegd pensioen, maar pas als ze tweeënzestig zijn. De pensioenleeftijd zelf, 65 jaar, wordt niet verhoogd.

Politici van regeringspartijen benadrukken dat de pensioenhervormingen in buurlanden veel verder gaan, maar Belgische vakbonden verzetten zich hevig tegen de plannen.

In ziekenhuizen werd vandaag met een minimale bezetting gewerkt. In veel scholen was er opvang, maar geen les. In veel gevangenissen staakten de cipiers. Hun taak werd overgenomen door de politie.

Anders dan tijdens de vorige staking tegen de pensioenhervorming, in december, werd vandaag ook in de particuliere sector actie gevoerd.

Bijna alle containerterminals in de haven van Antwerpen waren dicht. Bij veel bedrijven, bijvoorbeeld in de textielsector en bij Volvo in Gent, lag de productie stil.

De effecten van de staking liepen uiteen in Vlaanderen en Wallonië. Zo waren in Wallonië vrijwel alle supermarkten van de keten Delhaize gesloten, maar in Vlaanderen waren de meeste filialen gewoon open.

Volgens een berekening van de krant De Standaard bedraagt de economische schade van de de staking zo’n 193 miljoen euro, of bijna 18 euro per Belg. Onder de bevolking groeit de weerstand tegen de stakingen. Uit opinieonderzoek vorige week bleek dat meer dan de helft van de Belgen niets van de acties moeten hebben en dat die afkeer groter is in Vlaanderen dan in Wallonië.