ARD: bloeddoping Duitse sport

De Duitse zender ARD heeft bericht dat de bloeddopingzaak rond de sportarts Andreas Franke van het olympisch steunpunt in Erfurt zich uitbreidt. Zowel de ARD Sportschau als WDR-Magazine Sport Inside openbaarde vier van de 28 namen van sporters wier bloed met uv-stralen zou zijn behandeld. De vier zijn: schaatsster Claudia Pechstein, wielrenner Marcel Kittel, oud-atleet Niels Schumann en de Jamaicaanse oud-verspringer James Beckford.

De uv-behandeling houdt in dat bloed in minieme hoeveelheden (tot vijftig milliliter) wordt afgetapt en vervolgens met ultraviolet wordt bestraald. Die methode zou infecties tegengaan en werd al in de voormalige DDR toegepast. De behandeling is inmiddels verboden. „Elke vorm van manipulatie van bloed, ook al zijn het kleine hoeveelheden, hebben we verboden”, zei Arne Ljungqvist, de Zweedse vicevoorzitter van wereldantidopingbureau WADA, in een reactie tegen de ARD.

De opvallendste naam die de ARD noemt, is Pechstein. De schaatsster is net terug van een schorsing van twee jaar wegens bloeddoping. Het Duitse antidopingagentschap NADA ontkende onlangs dat Pechstein bij de zaak in Erfurt betrokken is. Schumann is een grote naam in de Duitse atletiek, nadat hij in 2000 in Sydney verrassend olympisch kampioen op de 800 meter werd. Beckford won zilver op de Spelen van 1996 in Atlanta.

Wielrenner Kittel, een sprinter die vorig jaar veel koersen won, staat onder contract van de Nederlandse ploeg 1t4i (voorheen Skil Shimano). Ploegleider Rudie Kemna verklaarde tegenover NUsport geen twijfel te hebben over Kittel, die afkomstig is uit de deelstaat Thüringen waarin Erfurt ligt. Kemna erkende wel dat Kittel lid is geweest van de wielerclub Thüringer Energie Team. Dat geldt ook voor John Degenkolb, Patrick Gretsch en Tony Martin.

Teammanager Iwan Spekenbrink van Project 1t4i heeft bevestigd dat Kittel in 2008 een bezoek bracht aan Franke. „Hij bezocht hem toen hij ziek was, zoals alle Duitse atleten geacht werden te doen”, meldt Spekenbrink aan Cyclingnews. „Hij onderging echter geen behandeling die verboden was.” Volgens Spekenbrink wordt geen onderzoek verricht naar Kittel. „Noch de politie, noch het NADA, noch de UCI heeft ons ingelicht over een onderzoek.”