Al veertien jaar lekker schaatsen op Weissensee

Naam: Jan Maarten Heideman

Leeftijd: 38 jaar

Sport: Marathonschaatsen

Prestaties:Drie keer winst NK kunstijs, drie keer Open NK, vijf keer KNSB-Cup, twee keer Alternatieve Elfstedentocht in Finland, eerste op ‘eeuwige ranglijst’ met 74 marathonzeges op kunstijs.

Herinner je je nog de eerste keer dat je naar de Weissensee ging?

„Die vergeet ik nooit meer, het was in 1998. Ik reed toen voor de ploeg van Piet Klerkx Plastics met toppers als Piet Kleine, Yep Kramer en Lammert Huitema. Die ploeg won jaren achtereen bijna alles. En ik won meteen het eerste Open NK waar ik aan meedeed. Schitterend natuurlijk. Later ben ik op de Weissensee nog twee keer Nederlands kampioen op de 100 kilometer geworden en heb een paar keer op het podium gestaan als tweede of derde. Ik heb er goede herinneringen aan. Dit jaar is voor mij de veertiende keer.”

Wat maakt de Weissensee zo apart dat elk jaar weer duizenden Nederlandse schaatsers, toppers en toerrijders, naar Oostenrijk trekken?

„Het is gewoon een topevenement, alles bij elkaar. Ik heb ook in Zweden en Finland gereden, maar dat is onvergelijkbaar. De Weissensee ligt zo schitterend tussen de bergen. En ik heb er bijna alle jaren mooi weer gehad. Nu ook. Vanaf het moment dat we aankwamen, afgelopen woensdag, vriest het ’s nachts zeventien graden en is het overdag dicht tegen nul. Vrijwel windstil, zonnetje erbij. Dat is lekker schaatsen. En de toerrijders kunnen ook eens een dagje gaan skiën, als wij een wedstrijd rijden.”

Overmorgen het Open NK, zaterdag de Alternatieve Elfstedentocht. Wie zie jij als kanshebbers?

„Op de 100 kilometer, bij het NK, is Gary Hekman voor mij topfavoriet. De 200 kilometer is een ander verhaal. Ik tip Mart Brugman, die vorig jaar tweede werd. Hij rijdt dit seizoen onopvallend heel sterk in dienst van Crispijn Ariëns [onlangs winnaar van de KPN-marathoncup]. En zelf hoop ik vooraan mee te doen.”

Twee jaar geleden vertelde je over een religieuze ervaring en kampte je met mentale problemen.

„Die laat ik achter me. Ik voel me prettiger dan ooit.”

Verklaart dat waarom je bijna stiekem bovenaan staat in de KNSB-marathonranking van dit seizoen?

„Het gaat erg goed. Bij de NK op kunstijs werd ik derde, ik heb als enige in alle wedstrijden punten gehaald. De eerste plaats in de ranking geeft een wat vertekend beeld omdat anderen soms knechten voor hun kopman en dan punten laten liggen. Maar ons team draait goed, Husqvarna is een sponsor die er op een prettige manier heel erg betrokken is bij de sport.”

Nooit aan stoppen gedacht?

„Ik ben een van de ouderen in het peloton, alleen René Ruitenberg loopt langer mee. Maar ik vind het nog altijd leuk. Hierna rijden we nog marathons in Noord-Italië op de Reschensee en in Zweden. Ook daar verheug ik me nu al op.”

En als er in de tussentijd natuurijs komt in Nederland?

„Als er mooie wedstrijden zijn, moeten we terugkomen. Maar dan moet het eerst echt gaan vriezen. Ik zie wel. Voorlopig geniet ik hier volop van het schaatsen.”

    • Maarten Scholten