Ajax-directeur Sturkenboom bedreigd

Ajax-directeur Martin Sturkenboom is afgelopen woensdagnacht door een groep supporters bedreigd. Een tiental mannen intimideerde hem bij zijn huis en zouden hebben gezegd dat Sturkenboom moet „oprotten uit de Arena”. Ook zou gedreigd zijn met „maatregelen tegen jou en jouw gezin”, zo berichtte De Telegraafgisteren op de website. Sturkenboom legde dezelfde nacht een verklaring af aan de politie en deed vrijdag aangifte.

De interim-directeur, die door de raad van commissarissen onder leiding van Steven ten Have werd aangesteld, zegt in de krant „erg geschrokken” te zijn. „Dit was pure intimidatie.”

Binnen Ajax woedt een machtsstrijd tussen Johan Cruijff en de rest van de commissarissen onder leiding van Ten Have. Omdat Sturkenboom door die laatste groep is aangesteld, zonder medeweten van Cruijff, wordt de interim-directeur ook meegesleept in de controverse. Sturkenboom zou in zijn eerste weken als algemeen directeur in aanvaring zijn gekomen met Cruijffs vertrouweling Wim Jonk, coördinator van de jeugdopleiding.

Jonk zou van Sturkenboom twee ‘gele kaarten’ hebben gekregen, zo stelde de advocaat van de jeugdtrainers in het kort geding vorige maand dat Cruijff en de trainers voerden tegen de benoeming van Louis van Gaal en de interim-directieleden Sturkenboom en Danny Blind. In zijn Telegraaf-column suggereerde Cruijff in december dat Sturkenboom met „een grote schoonmaak bezig is om straks een totaal ander beleid uit te gaan voeren” dan het door hem uitgestippelde plan.