agenda

Dinsdag 31 januari

Mitt Romney had gehoopt dat hij tegen deze tijd zo goed als zeker zou zijn van de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, maar na zijn gevoelige verlies tegen Newt Gingrich in South Carolina vorige week ligt de race weer open. De voorverkiezingen in Florida moeten nu uitwijzen of Gingrich zijn opmars doorzet of dat Romney de koppositie weet te heroveren. Florida is een lastige staat om campagne te voeren: reclametijd is duur en de afstanden zijn te groot voor de kandidaten om overal kiezers te spreken. Migratie, banen en de huizenmarkt zijn belangrijke onderwerpen in de sunshine State.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff brengt een staatsbezoek aan Cuba, waar ze voorzichtig zal moeten handelen om de goede banden met de Castro-regering te behouden en tegelijkertijd haar agenda als voorvechter voor mensenrechten niet te schaden. Dissidenten in Cuba vragen internationale aandacht voor het overlijden in januari van de politieke gevangene Wilman Villar Mendoza na een hongerstaking. Vlak voor het bezoek van Rousseff heeft Brazilië vorige week een visum toegezegd aan de bekende Cubaanse dissident Yoani Sánchez om bij de première te kunnen zijn van een documentaire waarin ze figureert. Sánchez hoopt nu op een uitreisvisum van Cuba, iets wat haar herhaaldelijk is geweigerd.

Referendum in Letland over Russisch als tweede officiële taal. Het referendum ligt gevoelig omdat Letland lange tijd gedwongen onderdeel van de Sovjet-Unie was. Letland heeft een omvangrijke Russische minderheid (ongeveer eenderde van de 2,2 miljoen inwoners) die zich stelselmatig achtergesteld voelt.

Woensdag 1 februari

Na Cuba reist president Rousseff van Braziliëdoor naar Haïti. Ze zal met president Michel Martelly praten over de wederopbouw van Haïti na de aardbeving twee jaar geleden. Brazilië wil helpen met sociale projecten en met investeringen in de zwakke economie.

Donderdag 2 februari

In Brussel komen vandaag en morgen de ministers van Defensie van de NAVO bijeen. President Nicolas Sarkozy heeft aangekondigd dat hij de Franse troepen volgend jaar uit Afghanistan wil weghalen, een jaar eerder dan de Amerikanen en de meeste coalitiegenoten. Dat Franse voornemen zal formeel worden ingebracht op de bijeenkomst in Brussel.

Het tweedaagse bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan China, officieel ter herdenking van 40 jaar Duits-Chinese relaties, zal in het teken staan van de schulden- en eurocrisis en de wederzijdse handelsbetrekkingen. Bij de oplossing van de schuldencrisis hoopt Merkel op steun van China. Sinds vorig jaar overleggen beide landen daarover op hoog niveau. Voor China is Duitsland de belangrijkste handelspartner in Europa. Omgekeerd geldt hetzelfde: voor de Duitse export is de Chinese markt van groot belang. Het handelsvolume tussen beide landen bedroeg in 2010 circa 130 miljard euro. De komende drie jaar zou dat moeten toenemen tot 200 miljard euro.

Vrijdag 3 februari

Veel aandacht voor jonge politieke leiders tijdens de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München, die traditiegetrouw volgt na de informele beraadslagingen van wereldleiders en topondernemers in het Zwitserse Davos. De Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger, voorzitter van de driedaagse conferentie noemde als voorbeeld Ashraf Swelam, adviseur van de Egyptische presidentskandidaat Amre Moussa, die overigens zelf ook heeft toegezegd om naar München te komen. Andere thema’s: het Midden-Oosten een jaar na het begin van de Arabische revolutie, is door de schuldencrisis het hele financiële systeem in de wereld in gevaar gekomen? Zijn de trans-Atlantische verhoudingen toe aan een nieuwe impuls?

Zaterdag 4 februari

Belangrijke dag voor de Russische protestbeweging die is ontstaan na de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen van december. In Moskou en andere steden staan opnieuw massabetogingen gepland, na de eerdere grote actie van 24 december in de Russische hoofdstad. De vraag is of de beweging er opnieuw in slaagt om grote massa’s mensen op de been te brengen – en of het regime van Poetin dus echt iets te vrezen heeft. Bij het uitblijven van een grote opkomst zou het gedaan kunnen zijn met de protestbeweging.

Na de voorverkiezingen dinsdag in Florida stemmen Republikeinen in Maine en Nevada voor hun favoriet voor de presidentsnominatie.

Vandaag beginnen in Uttar Pradesh, de grootste deelstaat van India, de verkiezingen voor een nieuw parlement. Uttar Pradesh telt rond de 200 miljoen inwoners, de parlementsverkiezingen zijn verdeeld over zeven dagen. Pas in maart wordt de uitslag bekend. Dan zal ook blijken of premier Mayawati, strijdster voor kastenlozen in India, haar absolute meerderheid in het parlement in de hoofdstad Lucknow heeft bestendigd.

Zondag 5 februari

Tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Finland. Hoewel het anti-Europese sentiment de afgelopen jaren sterk is gegroeid in Finland, gaat de strijd om het presidentschap tussen twee Europagezinde kandidaten: oud-minister van Financiën Sauli Niinistö, kandidaat van rechts en favoriet in de peilingen, en Pekka Haavisto, kandidaat van de Groenen.

Maandag 6 februari

Precies zestig jaar geleden werd Elizabeth koningin van het Verenigd Koninkrijk. Maar omdat op de dag van het diamanten jubileum ook de sterfdag van haar vader, koning George VI, wordt herdacht, is het voor de Britse vorstin geen feestdag. Kroonprinses Elizabeth was op 6 februari 1952 in Kenia, waar ze een tussenlanding had gemaakt op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ze keerde hals over kop terug naar huis als koningin Elizabeth II. De officiële kroningsplechtigheid vond pas plaats op 2 juni 1953.