Afschrijving drukt winst BinckBanck

Internetbank BinckBank ondervindt veel last van de Europese schuldencrisis. De broker zag haar gecorrigeerde nettowinst over 2011 dalen met 13 procent tot 65,1 miljoen euro. In het vierde kwartaal nam de nettowinst, gecorrigeerd voor fiscale afschrijvingen, af met een ruim kwart tot 13,6 miljoen euro.

Oorzaak van de lagere winst in het vierde kwartaal is volgens BinckBank een verminderd aantal transacties, waardoor de provisiebaten met 2 miljoen euro daalden. Ook een daling van de netto-rentebaten en een stijging van de operationele kosten speelden het bedrijf parten.

Tegelijkertijd moest het bedrijf in het vierde kwartaal een afschrijving doen op TOM, een handelsplatform opgericht door BinckBank en derivatenhandelaar Optiver. De afschrijving kwam voort uit een de tariefsverlaging waardoor Euronext beleggers minder voordeel kunnen halen op optiecontracten via het nieuwe handelsplatform, dat daardoor minder verdienpotentie heeft. Deze afschrijving raakte de winst in het vierde kwartaal.

Topman Koen Beentjes van BinckBank gaf vanochtend tegenover nieuwsdienst Dow Jones aan dat het resultaat van de internetbroker ook werd beïnvloed door de Europese schuldencrisis, die „voor veel onzekerheid en onrust zorgde bij beleggers”. Positief was de topman over de positie van de internetbroker in Frankrijk. Daar nam het marktaandeel van BinckBank vorig jaar toe tot 16 procent.

De topman is positief gestemd over 2012. Later dit jaar wordt BinckBank ook in Italië gelanceerd. Beentjes: „De twee grootste partijen daar lijken zich meer te gaan richten op internetbankieren, wat kansen biedt voor een pure online-broker als BinckBank.”