Afghaanse eermoord laat Canada gruwen

In een zaak die in Canada met afschuw is gevolgd zijn gisteren drie leden van een migrantenfamilie uit Afghanistan tot levenslang veroordeeld voor eerwraak op drie tienerdochters en hun stiefmoeder. De slachtoffers werden in 2009 vermoord omdat hun westerse gedrag indruiste tegen de traditionele waarden van het islamitische gezin.

Vader Mohammad Shafia, moeder Tooba Yahya en hun zoon Hamed zouden op de terugweg van een bezoek aan de Niagara watervallen de auto van de vier vrouwen van de weg hebben gereden, een kanaal in.

De slachtoffers – dochters Zainab (19), Sahar (17) en Geeti (13), en de eerste vrouw van hun vader, de 52-jarige Rona Amir Mohammad – moesten boeten omdat de twee oudste dochters zich in de ogen van vader Shafia te losbandig gedroegen, aldus de aanklagers.

De zusjes kleedden zich volgens hun vader te losjes, wilden geen hijabs dragen, en hadden stiekem vriendjes. De oudste, Zainab, was het huis eerder ontvlucht wegens mishandeling en bedreiging met de dood, zo bleek tijdens het proces.

Rona Amir, de kinderloze eerste vrouw van Mohammad Shafia, wilde van hem scheiden en steunde de meisjes in hun wens om te leven volgens westerse normen. Ze maakte deel uit van het polygame gezin, dat in 2007 naar Canada emigreerde, onder het mom dat ze een nicht was van Shafia. Met meerdere echtgenotes zou Shafia, een zakenman, niet als immigrant zijn toegelaten.

De aanklagers lieten in de rechtszaal opnames horen van afgeluisterde telefoongesprekken, waarin Shafia onder meer zei „naar de hel met hen en hun vriendjes’’, en „niets is me meer waard dan mijn eer.” Ook werden op een computer van de familie zoekopdrachten aangetroffen als ‘waar kun je een moord plegen’ en gebieden met waterwegen.

„De reden voor deze schandalige moorden in koelen bloede was kennelijk dat de vier volkomen onschuldige slachtoffers uw vreemde concept van eer krenkten”, zei de rechter tegen de daders. Voor eerwraak „is absoluut geen plaats in een beschaafde maatschappij.”

De beklaagden hielden vol dat het een ongeluk was. „We hebben geen moord gepleegd, en dit is onrechtvaardig”, zei de 59-jarige Shafia. Mogelijk gaan ze in hoger beroep.

Eermoorden zijn „barbaars en onaanvaardbaar in Canada”, zei minister van Justitie Rob Nicholson in een verklaring na de uitspraak.