Benzinedief die inreed op filefuik voor onderzoek naar Pieter Baan

De ravage op de A2 nadat benzinedieven dit weekend op een bewust veroorzaakte file inreden. Beeld: screenshot NOS

De bestuurder die in oktober bij Vinkeveen inreed op een kunstmatig veroorzaakte file, nadat hij had getankt zonder te betalen verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter. Van de rechtbank moet hij voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum.

NRC-redacteur Enzo van Steenbergen volgde het proces vanuit de rechtbank. Deze laat weten dat de rechter heeft besloten om de verdachte te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische observatiekliniek. De verdachte, die in een rolstoel aanwezig was maar wel stil was vandaag volgens Van Steenbergen, reageerde hier fel op:

“Ik mankeer psychisch niks, alleen lichamelijk. [...] Een onderzoek van het Pieter Baan Centrum is totaal niet relevant. Ik vind het je reinste tijdverspilling.”

Verder is vandaag veel gesproken over de filefuik die de politie besloot te maken, zo vertelt van Steenbergen:

“Volgens de verdediging is het besluit van de politie om een file te creëren na de ontsnappingspoging van de verdachte heel kwalijk. Het politiekorps Utrecht, dat deze beslissing nam, zou namelijk de hulp van andere korpsen genegeerd hebben. Om dit aan te tonen heeft de advocaat opnames uit de meldkamer aangehaald die tijdens de achtervolging van de verdachte zijn gemaakt. Hierop zijn agenten te horen die uitspraken doen als “waar zijn we mee bezig?” en “geen capriolen uithalen!” Dit zijn uitspraken naar aanleiding van de file die Utrecht besloot te creëren. Korpsen in Amsterdam en Gelderland hadden op dat moment extra mankracht klaargezet om de verdachte op te vangen in zijn ontsnappingspoging. Deze hulp werd door Utrecht in de wind geslagen.”

Volgens het OM loopt er momenteel een onderzoek van de Rijksrecherche naar het besluit van het Utrechtse korps. De rechtbank moet nog besluiten of dit onderzoek in de zaak ook gebruikt gaat worden, zo meldt Van Steenbergen.

Het incident had plaats op de A2 bij Vinkeveen op 25 oktober vorig jaar. Een automobilist kwam om het leven nadat de verdachte inreed op file die werd gecreëerd tijdens de achtervolging van de politie. De achtervolging begon omdat de automobilist na het tanken zonder betalen wegreed. Op 23 april gaat de rechtszaak verder, dan vindt er een pro forma zitting plaats.

    • Annemarie Coevert