WK sprint: Groothuis derde na zilver op duizend meter

Groothuis tijdens de eerste 1000 meter in Calgary. Hij werd tweede op die afstand. Foto AFP / Dave Buston

Stefan Groothuis staat bij het WK sprint in Calgary na de eerste dag op een podiumplaats. De 30-jarige Nederlander pakte in een tijd van 1.07,50 minuten achter Shani Davis zilver op de 1000 meter. Na twee afstanden bezet hij de derde plaats.

De race van Groothuis was verre van vlekkeloos, maar hij hield zijn achterstand op Davis binnen de perken. De Amerikaan, wereldkampioen van 2009, staat door zijn matige 500 meter slechts zesde in het algemeen klassement. Het klassement wordt aangevoerd door titelverdediger Kyou-Hyuk Lee, gevolgd door de Rus Dmitry Lobkov. Hein Otterspeer reed op de 1000 meter de elfde tijd (1.08,54).

Lee, die in Calgary op jacht is naar zijn vijfde wereldtitel, verdedigt zondag op de 500 meter een voorsprong van achttien honderdsten op Lobkov. Groothuis volgt op 26 honderdsten. Otterspeer bezet plaats zeven. Pim Schipper en Sjoerd de Vries komen voorlopig niet verder dan respectievelijk de 21e en 27e plaats.

    • Peter Zantingh