Djokovic wint Australian Open na marathonpartij tegen Nadal

Djokovic na het winnen van de Australian Open. Foto AFP / Paul Crock

Novak Djokovic heeft de Australian Open gewonnen. Hij was in de bijna zes uur (!) durende finale in vijf uitputtende sets net iets beter dan Nadal. Nog nooit eerder duurde een Grand Slam-finale zo lang.

Djokovic, de nummer één van de wereld, begon niet lekker. Zijn voetenwerk was niet zoals we van hem gewend zijn en hij maakte veel onnodige fouten. Nummer twee van de wereldranglijst Nadal nam een break voorsprong, maar gaf die weer uit handen. Op 5-5 brak hij de Serviër opnieuw en dit keer serveerde hij netjes uit: 7-5. Toen was al duidelijk dat de wedstrijd veel zou eisen van beide spelers: de eerste set duurde anderhalf uur.

In de tweede set kwam Djokovic beter in zijn spel, waardoor de rollen omgedraaid werden. Nadal werd vroeg gebroken, maar dit keer gaf Djokovic die weer uit handen. Hij brak echter opnieuw en won de tweede set met 6-4. In de derde set was het verschil nog groter: Nadal oogde vermoeid en moest de set met 6-2 aan de steeds scherper spelende Djokovic laten.

Nadal knokt zich meermaals terug en maakt er uitputtende vijfsetter van

Bij 4-4 in de vierde set moesten de spelers korte tijd naar binnen omdat er een bui door het open dak van de Rod Laver Arena viel. Op dat moment had vooral Nadal er last van, omdat hij net zijn ritme weer leek te hebben gevonden. De set sleepte zich daarna naar een tiebreak, waarin Nadal nogmaals zijn rug rechtte en weigerde op te geven. Hij won, zodat er voor het eerst een vijfde set aan te past moest komen in een Grand Slam-finale tussen de twee.

Ook daarin verschoof de favorietenrol constant van de ene naar de andere kant van het net. Djokovic leek bij 4-2 voor Nadal te vermoeid om nog terug te komen, maar hij wist toch weer terug te breken. De uitputtingsslag leek de nummer één van de wedstrijd dikwijls te veel te worden, helemaal omdat Djokovic vrijdag tegen Murray speelde (Nadal een dag eerder tegen Federer) en toen ook al een vijfsetter aan moest gaan om in de finale te geraken.

En toch bleek de Serviër de sterkste. Hij dwong Nadal in de lange rally’s tot het maken van de fout en brak hem op 5-5. Daarna kon hij (met moeite) uitserveren, waarmee hij de vijfde en laatste set met 7-5 won.

Beide spelers kregen het pas in de halve finale lastig

Djokovic versloeg op weg naar de finale onder anderen Nicolas Mahut, Lleyton Hewitt en David Ferrer. Tot aan de halve finale gaf hij slechts één set weg, maar toen moest er een vijf uur durende kraker tegen Andy Murray (de nummer 4 van de wereld) aan te pas komen voordat de Serviër de finale veiligstelde.

Ook Nadal bereikte de laatste vier in Melbourne met slechts één verloren set. Hij had toen onder anderen Tommy Haas, Feliciano Lopez en Thomas Berdych aan de zegekar gebonden. Tegen Roger Federer in de halve finale moest de Spaanse krachtpatser de eerste set afstaan, maar hij sloeg zich vervolgens toch nog in vier sets richting de finale.

Ook vorige Grand Slam had deze finale

De finale was een herhaling van die van de laatste Grand Slam van 2011: op de US Open stonden de twee ook tegenover elkaar. Djokovic was toen in vier sets de betere.

    • Peter Zantingh