Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vergeet Big Brother, hier zijn de Datameesters

In De Datameesters schetst journalist Stephen Baker een toekomstbeeld waarbij kantoormedewerkers lijken op lopende band medewerkers. Dankzij verzamelde computerdata zal vastgesteld kunnen worden dat een werknemer een specifieke tijdseenheid nodig heeft om een taak te verrichten.

Heeft u deze week op kantoor nog ‘werk ontwijkend gedrag’ vertoond? Filmpjes op YouTube gekeken, privémails verstuurd, Facebook gebruikt? U moet het zelf weten, maar er komt een tijd dat de baas daar achter komt. Nu steeds meer van het werk plaatsheeft op de computer, kan het gedrag van werknemers beter worden vastgelegd. Welke woorden gebruikt een werknemer het meest in e-mails? Op welke uren is hij het meest productief? Het is goed mogelijk dat uw werkgever zich daar nu nog niet in verdiept – maar de reden daarvan is niet dat het technisch onmogelijk is.

In het eerste hoofdstuk van het boek De Datameesters schetst journalist Stephen Baker een toekomstbeeld waarbij met kantoormedewerkers hetzelfde is gebeurd als met de arbeiders aan de lopende band: de werknemer wordt gezien als een pakketje vaardigheden en kennis die een bepaalde tijdseenheid nodig heeft om een taak te verrichten. Een project waarbij de financiële waarde van werknemers op die manier wordt berekend, is al gaande, bij het Amerikaanse IT-bedrijf IBM.

‘Datameesters’ zijn de wiskundigen, ingenieurs en computerwetenschappers die conclusies kunnen trekken over menselijk gedrag uit de gigantische hoeveelheid data die sinds de opkomst van de informatiemaatschappij verzameld is, een „potentiële goudmijn aan gedragsinformatie”, aldus Baker. Zijn boek onderzoekt de gevolgen van die ontwikkeling.

Abonnees kunnen het hele artikel van Peter Teffer hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 28 januari 2012, pagina 16 - 17.