SP wil parlementaire enquête naar seksueel misbruik bij kerk

De SP wil dat een parlementaire enquête wordt ingesteld naar het misbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat zei SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

In de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar het seksueel misbruik is volgens haar geen oog geweest voor mishandeling en de rol van vrouwen. Ook kan met een parlementaire enquête volgens haar het probleem worden verholpen dat veel zaken niet meer te bewijzen zijn doordat dossiers zijn vernietigd.

‘Interessant of overheid bewust afstand hield’

Met zo’n onderzoek kunnen mensen namelijk onder ede worden gehoord. Zo kunnen de feiten volgens haar alsnog boven tafel komen. Het is volgens haar ook een “heel interessante vraag of de overheid bewust afstand heeft gehouden”.

Oud-procureur-generaal Dato Steenhuis concludeerde vorig jaar dat er geen aanwijzingen zijn dat het Openbaar Ministerie sinds de jaren tachtig stelselmatig heeft geprobeerd kindermisbruikzaken in de rooms-katholieke kerk te verdoezelen.

Eerst een onderzoek, dan een enquête

De jurist onderzocht ruim 2200 zedenzaken. Dat leverde vijf zaken op waarbij rooms-katholieke geestelijken betrokken waren. Dat waren er te weinig om algemene uitspraken op te baseren. Een probleem was echter dat er vaak geen stukken waren van geseponeerde zaken.

De SP wil niet meteen naar het “zwaarste middel” grijpen. Gesthuizen wil eerst een parlementair onderzoek, maar daarna moet “zeker” een enquête volgen. Ze zei te verwachten dat een groot deel van de Tweede Kamer achter de voorstellen staat.