RKC boekt zege op VVV, Twente wint van Groningen, NEC langs ADO

RKC Waalwijk heeft vandaag in de Eredivisie gewonnen van VVV-Venlo. De nummer vijftien was met 4-0 te sterk voor de nummer zestien. Voor eigen publiek won FC Twente vanmiddag met 4-1 van FC Groningen, NEC was met 2-0 te sterk voor ADO.

RKC hele wedstrijd beter dan VVV

In Waalwijk schoot Evander Sno na 28 minuten een dom weggegeven strafschop binnen. Frank van Mosselveld maakte er voor rust 2-0 van, Robert Braber en Ricky ten Voorde voerden in de slotfase de score nog op.

RKC was de hele wedstrijd beter dan VVV, meldt persbureau Novum. De Limburgse club had geen antwoord op het combinatiespel van de thuisploeg en liep dan ook verdiend tegen de ruime nederlaag aan.

RKC stijgt door de zege naar de dertiende plaats. NEC kan de Brabanders later zondag wel weer passeren als die club minimaal een punt pakt tegen ADO Den Haag. VVV zakt naar de zeventiende plaats.

De Jong bezorgt Twente zege op Groningen

In Enschede won FC Twente met 4-1 van Groningen. Bij de ploeg van trainer Steve McClaren was Luuk de Jong de grote man met drie treffers. Ook Leroy Fer vond het net voor de thuisploeg. Virgil van Dijk had kort na rust de spanning nog teruggebracht.

Twente was voor rust de gevaarlijkste ploeg in de Grolsch Veste. De tukkers zochten naar openingen in de Groningse defensie, terwijl de bezoekers aan de andere kant weinig konden inbrengen. In de veertiende minuut was het raak. De Jong kopte ongehinderd binnen na een knappe voorzet van Ola John.

Doelman Luciano da Silva van de bezoekers voorkwam in eerste instantie erger voor zijn ploeg door in te grijpen voordat Nacer Chadli gevaarlijk kon worden. Hij moest op een inzet van De Jong in de 23e minuut echter wederom een antwoord schuldig blijven. De Oranje-international scoorde, opnieuw na aangeven van John, bij de eerste paal.

Twente had voor rust niet veel te duchten van Groningen, maar kort na rust keerde de spanning terug. Virgil van Dijk schoot raak uit een vrije trap van Dusan Tadic. Het was echter De Jong die de hoop van de Noorderlingen tien minuten later in duigen liet vallen. John gaf voor de derde keer de assist op de spits, die simpel binnenkopte.

Leroy Fer zette zijn naam in de 66e minuut ook nog op het scorebord na een combinatie met De Jong. In het restant was Groningen niet bij machte om iets terug te doen, waardoor McClaren ook in zijn tweede duel sinds zijn terugkeer de volle drie punten pakte.

Twente komt door de zege op gelijke hoogte met nummer twee AZ. Beide ploegen hebben 39 punten, twee minder dan PSV. Groningen bezet de achtste stek met 29 punten.

NEC thuis via Schöne langs ADO Den Haag

NEC deed vandaag goede zaken in de Eredivisie. De ploeg van trainer Alex Pastoor was thuis met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag. Lasse Schöne nam beide treffers voor zijn rekening. De Nijmegenaren stijgen van de veertiende naar de elfde positie met 23 punten. ADO bezet de dertiende stek met 22 punten.

NEC, dat vorige week voor het eerst sinds 1979 won bij Vitesse, kwam sterk uit de startblokken. Al na acht minuten opende Schöne de score na een mooie pass van Género Zeefuik.

De Deen mocht na zeventien minuten ook nog eens vanaf elf meter aanleggen. Scheidsrechter Maarten Ketting kende een strafschop toe aan de thuisploeg wegens vasthouden van Zeefuik door Gábor Horváth.

ADO beet pas aan het einde van de eerste helft van zich af en gaf dat na rust een vervolg. Wesley Verhoek was dichtbij met een poging op de paal, maar NEC kwam verder niet echt in de problemen. Schöne had aan de andere kant nog enkele kansen op zijn derde treffer.

    • Lex Boon