Nog nooit stond de SP zo hoog in de peilingen

De SP zou in de jongste peiling van Maurice de Hond 34 zetels krijgen als er nu verkiezingen waren. Dat zijn er weer twee meer dan vorige week, toen de SP volgens de peiling de grootste partij van Nederland werd.

Emile Roemer tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer

De SP zou volgens de jongste peiling van Maurice de Hond 34 zetels krijgen als er nu verkiezingen waren. Dat zijn er weer twee meer dan vorige week, toen de SP volgens de peiling de grootste partij van Nederland werd.

Volgens De Hond is dit de eerste keer dat er binnen zo’n korte tijd zo’n aanzienlijke verschuiving in het politieke landschap plaatsvindt zonder duidelijke aanleiding. De 34 zetels die de SP nu zou behalen zijn er maar liefst negentien meer dan de partij van Roemer nu in de Tweede Kamer heeft. Daarvan zouden er tien bij de PvdA vandaan komen.

De twee zetels van deze week verdwijnen bij GroenLinks en 50PLUS. De andere partijen blijven gelijk.

De SP kan er ook op rekenen dat het de kiezers van de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 vasthoudt: 92 procent zegt bij die keuze te blijven als de stemhokjes vandaag weer open zouden gaan. Van de kiezers van VVD en D66 blijft 80 procent trouw aan de partij. Bij de PVV daalt het percentage naar 65 procent - volgens De Hond een “ongekend” cijfer. De linkse partijen GroenLinks en PvdA en de zelfbenoemde ‘radicale middenpartij’ CDA houden elk de helft van hun kiezers vast.

    • Peter Zantingh