Occupy Den Haag: niet overnachten, maar geen ontruiming

Het kampement van Occupy Den Haag op het Malieveld. Screenshot Livestream / Occupy Den Haag

De gemeente Den Haag mag het kamp van de actievoerders van Occupy Den Haag niet ontruimen. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat werd aangespannen door de actievoerders. De gemeente wilde dat de betogers vandaag zouden weggaan omdat het vanwege de kou niet langer verantwoord is dat de demonstranten op het Malieveld overnachten.

In het kort geding besloot de rechter dat er inderdaad niet mag worden geslapen op het kamp, maar dat de gemeente het Malieveld ook niet mag ontruimen.

Twitter avatar OccupyDenHaag OccupyDenHaag Uitspraak van de rechter: kamp mag blijven, mag niet worden geslapen, 2 nachtwakers blijven aanwezig. #occupydenhaag #occupynl #onl

Gemeente Den Haag: winterregeling geldt ook occupyers

De gemeente beriep zich op de winterregeling voor daklozen. Die gaat vanavond in en zou volgens een woordvoerder van de gemeente ook voor de occupyers gelden.

De vier grote steden willen niet dat daklozen bij aanhoudende kou buiten overnachten. Als vijf dagen vorst op rij wordt voorspeld, worden mensen ‘s nachts van straat gehaald. De occupyers in Den Haag kamperen sinds medio oktober op het Malieveld.

De gemeente kondigde eerder vandaag aan desnoods de politie in te zetten om het tentenkamp te ontruimen. Dat heeft de rechter nu verboden.