John Guidetti beslist doelpuntrijke Klassieker: Feyenoord verslaat Ajax

Feyenoord heeft vanmiddag in de eigen Kuip Ajax verslagen. De aantrekkelijk editie van De Klassieker eindigde in 4-2. De Zweed John Guidetti was met drie goals de man van de wedstrijd.

De topper verloor de laatste jaren wellicht wat glans wanneer het om de ranglijst ging - Ajax stond voorafgaand aan het duel van vandaag vierde, Feyenoord zesde - maar de wedstrijd brengt nog altijd speciale sentimenten naar boven in de havenstad en de hoofdstad. Ajax had in de eerste minuten meer balbezit en kwam uit een counter na twintig minuten op 0-1: Eriksen kapte naar binnen en krulde van twintig meter afstand prachtig binnen.

De gelijkmaker volgde tien minuten later. De gehuurde Zweed Guidetti draaide in het strafschopgebied om Vertonghen heen en ging liggen. De door scheidsrechter Kuipers gegeven penalty was discutabel, maar Guidetti benutte hem wel: 1-1. Kort daarna kwamen de Rotterdammers zelfs op voorsprong: Ajax-doelman Vermeer kon een goede kopbal van Bakkal niet onder controle krijgen, waarna wederom Guidetti attent was en de 2-1 van dichtbij inschoot:

Na rust: Feyenoord verslapte, maar bleef doeltreffend

Vlak na rust kwam de thuisploeg op 3-1. Fernandez kreeg ruimte van de Ajax-verdediging en besloot niet zelf te schieten, maar op de rand van het strafschopgebied Bakkal op te zoeken. Die schoof de bal bij de verre paal binnen.

Feyenoord verslapte toen de wedstrijd naar het einde toe sloop en maakte het zichzelf moeilijk. De voor de rest goed keepende Mulder blunderde toen hij de bal tegen Ajax-invaller Bulykin aanschoot en vervolgens de 3-2 binnen zag rollen. Toch duurde het billenknijpen in de Kuip maar eventjes: uitblinker Guidetti stond aan het eind van een snelle counter en faalde voor de derde keer niet: 4-2. Het was zijn veertiende goal van dit seizoen. Met nog slechts tien minuten op de klok was het verzet van Ajax daarmee gebroken.

Door de overwinning van Feyenoord hebben Ajax, Feyenoord en SC Heerenveen nu evenveel punten. Ajax staat vierde, SC Heerenveen vijfde en Feyenoord zesde.

Eerder dit weekend: AZ verspeelt koppositie aan PSV

De Klassieker was de zesde van de negen Eredivisiewedstrijden die dit weekend op het programma staan. AZ gaf gisteravond de koppositie uit handen door bij Roda JC verrassend te verliezen met 2-0 nadat PSV vrijdagavond wel had gewonnen tegen Vitesse (3-1). Heracles versloeg hekkensluiter Excelsior (4-0) en Heerenveen was sterker dan FC Utrecht (2-0). Een gelijkspel was er tussen NAC en De Graafschap (1-1).

Om half drie vanmiddag zijn er nog twee wedstrijden, FC Twente - FC Groningen en RKC - VVV, waarna NEC en ADO Den Haag om half vijf het laatste duel van deze negentiende speelronde afwerken.

Dit is de nieuwe tussenstand in de Eredivisie.

    • Peter Zantingh